GHEORGHE MIHAI CORON: "Poate cu matematica nu aveam aceeaşi mulţumire sufletească cum am avut cu pictura"

GHEORGHE MIHAI CORON: "Poate cu matematica nu aveam aceeaşi mulţumire sufletească cum am avut cu pictura"

   Adevarul

Gheorghe Mihai Coron s-a născut în anul 1938, în satul Todireni din judeţul Botoşani. Este un apreciat pictor şi profesor, cu lucrări în colecţii de stat şi în străinătate (Franţa, Germania, Austria, Canada, Israel sau Siria).

Locuieşte în Galaţi, dar a rămas legat pentru totdeauna de locurile natale, ale căror culori le-a păstrat mereu în lucrările sale.

A crescut într-o familie de meseriaşi, mostenind dragostea pentru desen de la mama sa, care era croitoreasă, meserie care l-a fascinat şi pe el. Chiar dacă părinţii îl vedeau inginer, Gheorghe Mihai Coron a avut alt destin. A fost învăţător, profesor de matematică, pentru ca în cele din urmă să aleagă lumea fascinantă a artei.

A urmat Institutul de Artă din Iaşi, absolvind printre primii. Profesează în Galaţi, unde de cel puţin 20 de ani este profesor de desen la Liceul Pedagogic.

"M-am născut între două ape şi un peisaj colinar. Ţin minte că vara mergeam la păscut cu vitele pe malul apei, iar iarna până la şcoală mergeam pe gheaţă", spune pictorul, iar lucrările sale ilustrează pe deplin atracţia sa către piesajele lacustre.
 
Îşi învaţă elevii după propriile rigori, îndemnându-i să îşi acorde cât mai multe ore în faţa şevaletului.

"Mi-e jenă să mă caracterizez. Poate că este prea mult să spun că m-am realizat, dar sunt mulţumit. Poate cu matematica nu aveam aceeaşi mulţumire sufletească cum am avut cu pictura. Am avut parte de persoane cu totul aparte la vernisaje, am călătorit foarte mult în Europa", mărturisea pictorul în presa gălăţeană.

"Unul dintre reperele importante ale picturii lui Gheorghe - Mihai Coron este peisajul. Peisajele lui sunt ca niste priviri intoarse spre interior, spre acea lume mirifica a copilariei, ce si-ar dori-o reactualizata in datele unei puritati nealterate de trecerea timpului. De aceea pictorul nu tinde spre o reconstituire realista, de tip documentar, ci spre una subiectiva, a propriilor impresii, fie ca e vorba despre satul moldovenesc sau despre satele din Delta. Senzatia de prospetime a impresiilor degajata de lucrarile lui Coron este sustinuta si de tratarea pastei picturale. Zonele ei de materialitate, de consistenta, alterneaza cu transparente obtinute prin diluari si prin suprapuneri ce lasa vizibile scanteieri din straturile inferioare. Tusele late, fatetand planurile, sunt insotite de striatiile verticale sau oblice ale pensulatiei, iar unghiularitatile grafismelor scot in evidenta fluiditatea maselor vegetal. Ca si peisajul, natura moarta reprezinta pentru Gheorghe Mihai- Coron un domeniu al interferentei intre contactul nemijlocit cu realul si proiectia disponibilitatii sale emotionale", scrie despre artistul botoşănean Mariana Cocoş.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
4

 Cu multă dorire în suflet pentru viaţa monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată şcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
258

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
229

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...