FLORIN IFTODE - Arta pentru mari si mici! - VIDEO

FLORIN IFTODE - Arta pentru mari si mici! - VIDEO

 Florin Iftode in rolul Robinson Crusoe  

In timpuri schingiuite de criza economica, in vremuri aproape subversive pentru cultura, cand calitatea actului de creatie devine o notiune aproape derizorie, in aceste zile de zbateri spirituale si dez/bateri inutile, dar hranitoare pana la satietate pentru semenii nostri, in aceste vremuri, spuneam, a fi actor e o nebunie!

Florin Iftode, actor al Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache, este unul dintre cei care par sa mearga impotriva curentului de nestavilit al crizei. Spuneam odata ca chinezii, intr-un fel numai de ei stiut, dovedind o fantastica intelepciune, folosesc pentru cuvantul CRIZA si un alt inteles decat noi. Si anume, traduc acest cuvant si prin OCAZIE. Asadar, criza devine o ocazie de a-ti dovedi taria in fata vietii, un examen necesar pentru fiecare, macar o data intr-o viata.

Un teatru, indiferent de cati bani ar avea in cont, isi masoara capacitatea prin TALENT. Indiferent de cati bani a incasat regizorul, de cati bani a cerut scenograful pentru a crea decorurile mai mult sau mai putin stralucitoare, in mod cert nu exista arginti pentru a plati un actor sa joace mai bine decat ii este harazit de la Dumnezeu.

In urma cu cateva luni, botosanenii au avut ocazia sa vizioneze un spectacol care, din pacate, mult prea putin si mult prea neglijent a fost promovat la nivel local si national, fiind, in fapt, evenimentul cultural al stagiunii 2009-2010, la Botosani. Este vorba despre spectacolul "O zi din viata lui Robinson Crusoe", dupa Dan Cojocaru, in regia lui Marius Rogojinschi, cu Florin Iftode, Marius Rusu si Vali Ligi. Aparitia aproape meteorica a acestui spectacol a fost mai mult decat necesara, avand in vedere evenimentul istoric la care face referire – anii comunismului, culminand cu ziua de 22 decembrie 1989, dar mai ales nevoia de readucere in actualitate, printr-o productie artistica de exceptie, a unor fapte si intamplari pe care multe generatii traitoare inca astazi le-au parcurs. 



Spectacolul capata o valoare deosebita si prin forta artistica a celor doua personaje principale, Robinson Crusoe si Vineri, primul interpretat de Florin Iftode. Cu acest rol, actorul si-a sustinut si examenul de licenta, ocazie cu care comisia de la Facultatea de Teatru si Televiziune din Cluj s-a deplasat la Botosani pentru a evalua prestatia lui Florin Iftode. 

In spectacolul regizat de Marius Rogojinschi, personajul interpretat de Florin Iftode este unul doar in aparenta fragil. Este un personaj care, desi naufragiat, devine la final un autoexilat intr-o salbaticie care il implineste, Robinson Crusoe readucand in fata spectatorului necesitatea jocului ca mijloc de supravietuire, de de-limitare a unui spatiu in realitate definit. Robinson Crusoe este, in fapt, personajul puternic din punct de vedere psihic, desi subred in exterior, care evolueaza din afara spre inlauntru.
Florin Iftode a facut probabil, in acest spectacol, rolul care il va reprezenta multa vreme de aici inainte. Complexitatea si incarcatura unui rol nu fac decat sa forteze limitele actorului, iar Florin Iftode a dovedit ca actorul nu poate fi ingradit. Guvernator, rege sau presedinte, Robinson Crusoe a parcurs etapele unei istorii care se deruleaza dupa acelasi tipic, de la euforie la degradarea umana, indiferent ca umanul salasluieste in societatea inalta sau in mijlocul poporului.



Publicul Teatrului Vasilache il poate vedea pe Florin Iftode in numeroase roluri, care dovedesc, in fapt, ca actorul are capacitatea de a trece de la drama la comedie, de la complexitate artistica la joaca nevinovata si inocenta.

In "Ratusca cea urata", "O poveste posibila", "Clovnul", "Punguta cu doi bani" si multe alte spectacole, Florin Iftode isi inseamna drumul actoricesc cu momente artistice valoroase, starnind admiratia publicului mare si mic.

Sa nu uitam nici colaborarile pe care actorul Teatrului de Papusi le-a avut de-a lungul timpului la Teatrul "Mihai Eminescu", in special rolul din "Apus de soare", in regia aceluiasi Marius Rogojinschi.



 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acuzații de BLAT după meciul Petrolul - FC Botoșani. ”Arătau ca niște maidanezi jigăriți, gudurându-se pe lângă botoșănenii veniți la sigur…” (Video)

astăzi, 10:03
29

Partida a avut o dinamică extrem de imprevizibilă, asta după ce în minutul 67 prahovenii au solicitat un penalty pentru un fault asupra lui Musi, fotbalist împrumutat de FCSB la Petrolu...

Anchetă la Botoșani, după ce un bebeluş de doar trei săptămâni a fost găsit mort!

astăzi, 08:57
291

Decesul unui bebeluş de trei săptămâni declanşează o anchetă a poliţiei, în Botoşani. Copilul a fost găsit fără viaţă, în patul lui, de către părinţii care au cerut a...

Elev din Botoșani distins cu Premiul I la etapa națională a Olimpiadei de Franceză! (Foto)

astăzi, 08:34
313

Vladimir Cotruță, elev in clasa a X-a bilingv franceză la Colegiul Național "A.T. Laurian" Botoșani, a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Limba Franceză. Nu este...