Pompierul botoşănean Iulian Rotariu a devenit un adevărat fenomen al ultra-maratonului mondial, scrie Adevărul. A reuşit să câştige Ultra Africa Race Mozambic, o cursă extremă, de peste 220 de kilometri, prin Africa. Este al şaselea ultra-maraton la care obţine rezultate deosebite, acesta alergând anterior şi în Antarctica, Sahara, Patagonia, Australia sau Mongolia.
Iulian Rotariu este un subofiţer de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Botoşani. Are 45 de ani şi este un botoşănean modest şi muncitor, fiind deosebit de apreciat la intervenţii. Are însă o pasiune care l-a transformat într-un adevărat fenomen la nivel mondial. Deşi nu este sportiv de performanţă şi se antrenează doar pe străzile şi pe şoselele din Botoşani, pompierul a reuşit să ducă la capăt şi chiar de multe să câştige, ultra-maratoane în cele mai dure locuri de pe glob.
În ultimii 6 ani, Iulian Rotariu a alergat prin deşerturi, pe întinderi de gheaţă, munte sau junglă tropicală. A reuşit curse infernale de sute de kilometri, cărându-şi apa şi mâncarea în rucsac. Ultima de acest gen este Ultra Africa Race Mozambic, un maraton de peste 220 de kilometri prin junglă şi pe plajele africane de-a lungul Ghanei şi Mozambicului. Deşi au participat 16 dintre cei mai buni alergători din lume,Iulian Rotariu, un pompier trecut de 40 de ani a reuşit să câştige.
Pompierul din Botoşani, unul dintre cei mai titraţi alergători de ultra-maraton la nivel mondial
Iulian Rotariu este un botoşănean care participă la zeci de misiune lunar. Îşi face treaba exemplar iar în timpul liber se dedică familiei şi pasiunii sale, alergatul. Totul a început în urmă cu aproape 10 ani, atunci când fiul său era operat pe cord. De emoţie, pentru a-şi alunga tristeţea a alergat pe toată perioada operaţiei. Oamenii care îl vedeau se mirau cum poate să reziste atât de mult. Operaţia a fost reuşită iar fiul pompierului s-a făcut bine. Atunci s-a hotărât să alerge pentru cauze umanitare. În tot acest timp a ajuns de la campionate naţionale la ultra-maraton în cele mai extreme condiţii. A alergat în deşertul Sahara, în Atacama şi Gobi. Apoi a concurat în Patagonia şi a mers în Australia, unde a alergat prin deşert şi pe zone muntoase.
A fost chiar şi în Atartica. Deşi este trecut de 40 de ani şi nu este sportiv de performanţă, singurele sale antrenamente fiind pe şosele Botoşaniului sau în pădurea de la marginea oraşului, Iulian Rotariu a reuşit performanţe uluitoare. S-a clasat mereu printre primii, iar unele curse le-a şi câştigat, în faţa unor sportivi profesinişti, cu experienţă. Uşor, uşor Iulian Rotariu a devenit un fenomen fiind invitat la toate aceste mari competiţii în condiţii extreme.
”Am crezut mereu în Dumnezeu şi în misiunea mea. Alerg pentru cauze umanitare, pentru copiii cu autism din Botoşani. Faptul că reprezint România şi pe aceşti copii îmi dă forţa să termin”, spune Iulian Rotariu.
În cele mai multe dintre aceste competiţii Iulian Rotariu a fost primul şi singurul român care a participat. De cele mai multe ori alerga sute de kilometri purtând în rucasc raţiile de apă şi de mâncare, odihnindu-se cum putea, unde putea. Şi-a cheltuit toate economiiile, a fost ajutat de colegi şi de sponsori pentru a ajunge la aceste competiţii, scrie Adevărul.
O cursă infernală în Africa
Ultima competiţie la care a participat Iulian Rotariu este Ultra Africa Race Mozambic. Ultramaratonul a avut loc în perioada 10-14 noiembrie şi a fost o cursă de 220 de kilometri pe teritoriul Mozambicului şi Ghanei. Iulian Rotariu a alergat, cu rucsacul cu alimente şi apă, prin junglă, pe plaje tropicale şi zone aride. La start s-au prezentat 16 dintre cei mai buni ultra-maratonişti din lume. Cu toate acestea pompierul botoşănea a câştigat cursa într-un mod magistral. Şi-a dominat adversarii pe parcursul tuturor celor 5 etape şi a trecut primul linia de sosire.
”Misiune terminată! Nu eu, nu voi, ci noi, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, doar împreună am reuşit să ridicăm steagul ţării, acolo sus, unde îi este locul, să fie mângâiat de vântul Oceanului Indian”, a scris după cursă Iulian Rotariu.
De altfel, botoşănenii au făcut o petiţie prin care cer preşedintelui României să-l decoreze pe Iulian Rotariu fiind singurul român care a participat cu succes la aceste ultra-maratoane. În palamaresul lui Iulian Rotariu intră Gobi March-China şi Mongolia, locul I la categoria lui de vârstă, tot locul I la ”The Track” o competiţie de 522 de kilometri prin Australia, Atacama Crossing, locul I la categoria lui de vârstă, Roving Race Patagonia, locul I la categoria lui de vârstă, Atartica ”The Last Desert”, locul II la general, Sahara Race, locul I la categoria lui de vârstă.