DAN ENASESCU - Un botosanean fascinat de Sergiu Celibidache, dar si de filosofia clasica si orientala

DAN ENASESCU - Un botosanean fascinat de Sergiu Celibidache, dar si de filosofia clasica si orientala

DAN ENASESCU, un botosanean in lumea muzicii

Dan Enasescu s-a nascut la Botosani, intr-o familie de intelectuali. A inceput studiul viorii si al pianului cu profesorii Paul Steckelberger si Christine Bernard, iar teoria muzicii cu Gheorghe Holca.

Laureat al mai multor concursuri in timpul scolii, a continuat studiul viorii la Bucuresti, cu Anton Adrian Sarvas, unul dintre pedagogii marcanti ai viorii in Romania, autor al mai multor metode si studii originale, discipol al celebrilor violonisti si pedagogi Otakar Sevcik si Jacques Thibaud.

Posedind un repertoriu vast, de la muzica preclasica si pana la cea contemporana, de la muzica de camera si simfonica pana la opera, s-a bucurat de sansa intalnirii cu multi dintre cei mai mari dirijori si interpreti ai lumii - contactul cu Sergiu Celibidache si lectiile sale de fenomenologie muzicala avand asupra sa un impact deosebit, constituind totodata un punct de referinta cu totul special.

Cu o personalitate puternica, interesat, pe langa muzica, de filosofia clasica, dar si de cea orientala, cu hobby-uri ca electronica si informatica, este totodata perceput ca leader de opinie.

 Pasionat al muzicii de camera (cvartet, cvintet, orchestra de camera), membru al formatiilor Orfeu, Muzica Nova, Camerata, s-a bucurat de satisfactii majore si lauri atat pe scenele din Romania, cat si in strainatate (Brasov 1970, Berlin 1974).

Este membru fondator al cvartetului de coarde D al Segno. Din anul 1972 este membru al Filarmonicii George Enescu. Ajungand in scurt timp unul dintre cei mai tineri sefi de partida ai acestei prestigioase orchestre, indeplineste prin rotatie si functia de concert-maestru, fiind din 1990 si concert-maestru al Orchestrei de Camera a Filarmonicii George Enescu.

A fondat si organizat, impreuna cu alti citiva colegi, Sindicatul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu din Bucuresti, fiind unul dintre conducatorii acestui sindicat de la infiintare si pana in prezent.

A fost decorat in anul 2004 cu Medalia Meritul cultural, clasa I.

A facut numeroase inregistrari pentru Radio, TV, case de discuri (Electrecord, BMG).

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
17

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
53

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
335

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...