CONSTANTIN SALAVASTRU - Un specialist al logicii, un artist al discursului!

CONSTANTIN SALAVASTRU - Un specialist al logicii, un artist al discursului!

 Constantin Salavastru  

Constantin Salavastru s-a nascut pe 9 mai 1956, in localitatea Drislea (Trusesti), judetul Botosani. Este profesor universitar la Catedra de Logica si Filosofie Sistematica, in cadrul Facultatii de Filosofie a Universitatii "Al.I. Cuza" Iasi. In 1995 i se decerneaza Premiul "Ion Petrovici" al Academiei Romane pentru volumul "Logica si limbaj educational" (Bucuresti, 1995).

In 1981 a absolvit Facultatea de Filosofie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, unde 12 ani mai tarziu obtine si doctoratul in Filosofie, specializarea Logica, cu o teza privind aplicatiile logicii in domeniul educatiei.

Incepe o perioada de pregatire in strainatate, Constantin Salavastru parcurgand un stagiu de pregatire in 1996, la Université "Charles de Gaulle", Lille 3, in Franta, precum si la Centre de Recherches Sémiologiques de l’Université de Neuchatel, Elvetia, in acelasi an. 

In prezent este profesor universitar la Catedra de Logica si Filosofie Sistematica, Facultatea de Filosofie a Universitatii "Al.I. Cuza" Iasi, unde detine si functia de prorector.

Este director al Seminarului de Logica Discursiva, Teoria Argumentarii si Retorica, in cadrul  Universitatii "Al.I. Cuza" Iasi, dar si membru asociat al Centre de Recherches Sémiologiques de l’Université de Neuchatel, Elvetia.

Numele botosaneanului Constantin Salavastru si-a castigat un loc bine definit in domeniul logicii si al argumentatiei, dar al discursului educational, lucrarile publicate fiind apreciate nu numai de catre studenti, ci si de catre critica de specialitate.

Lucrari publicate:
- "Logica si limbaj educational" (1995, Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica, Colectia "Idei pedagogice contemporane")
- "Modele argumentative in discursul educational" (1996, Bucuresti: Editura Academiei Romane)
- "Rationalitate si discurs – perspective logico-semiotice asupra retoricii" (1996, Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica)
- "Antinomiile receptivitatii – incercare de pragmatica logica" (1997, Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica)
- "Discursul puterii – incercare de retorica aplicata" (1999, Iasi: Institutul European)
- "Critica rationalitatii discursive. O interpretare problematologica a discursului filosofic" (2001, Iasi: Polirom)
- "Teoria si practica argumentarii" (2003, Iasi: Polirom)
- "Arta dezbaterilor publice", Editura Tritonic, Bucuresti, 2009

De asemenea, se implica in editarea a numeroase volume de specialitate, studii si articole, comunicari stiintifice.

Ocupa functia de Redactor-sef al revistei Argumentum. Este, de asemenea, membru in colegiul stiintific al revistelor Analele Stiintifice ale Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prezența la vot, în Diaspora – A fost depășit numărul de voturi din 22 noiembrie 2024!

Friday, 2 May 2025

Votul în străinătate pentru alegerea Preşedintelui României a început odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă. Votul în străinătate se desfă...

Trei profesori de la o școală din Botoșani, participanți la un curs de formare în Praga! (Foto)

Friday, 2 May 2025

În perioada 28 aprilie -2 mai 2025,în cadrul Acreditarii Erasmus + cu Nr finanțare: 2024-1-RO01-KA121-SCH-000210984, trei cadre didactice de la Școala Gimnazială Nr.1Albești au partici...

Fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte dă în judecată Înalta Curte, deoarece consideră că a fost nedreptățită!

Friday, 2 May 2025

Lăcrămioara Axinte, fostă judecătoare și vicepreședintă a Tribunalului Botoșani, a dat în judecată Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), prin care solicită recalcu...