CONSTANTIN HUSAC: Un inventator cu brevet!

CONSTANTIN HUSAC: Un inventator cu brevet!

CONSTANTIN HUSAC

In Romania anului 2011, macinata de tot soiul de temeri cotidiene, un botosanean pare sa nu se lase infrant de tavalugul mistuitor al tranzitiei care a depasit de multisor pana si previziunile controversatului Brucan. Chiar daca Romania se transforma pe zi ce trece intr-o tara dominata de o societate de consum, fara productie proprie, industria care pana mai acum 10 ani mai fumega pe ici-colo zacand acum sub parcarile zecilor de supermarketuri, pare de necrezut ca un botosanean a inventat o… prasitoare rotativa!

Si inventia nu e vorba in vant! Constantin Husac tocmai a intrat si in posesia Brevetului de inventie nr. 123185, eliberat la data de 28 februarie 2011, prin care Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci atesta faptul ca botosaneanul a inventat PRASITOAREA ROTATIVA.

"Durata brevetului de inventie este de 20 de ani, cu incepere de la data de 17 august 2006", mai scrie pe actul oficial transmis de OSIM.

Constantin Husac nu se afla la prima inventie omologata, iar ultima nu este decat un rezultat al propriilor sale implicari in munca agricola.

"Am inventat, construit si brevetat o prasitoare rotativa. Cu acest utilaj se poate lucra in agricultura, viticultura si legumicultura", spune Constantin Husac.

Care sunt avantajele utilajului? In primul rand, functioneaza tractat manual, hipo si electro-mecanic, fapt care ofera lucratorului agricol posibilitatea reducerii cheltuielilor de productie.

Acest utilaj este destinat pentru a se putea prasi printre 2,3 randuri simultan, cum ar fi: randuri de porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar, in vie, in serie etc.

"Montandu-se un electromotor de 200-300 W sau un motor de ardere interna de 0,3-0,4 Cp, se pot prasi pana la 4 hectare de teren in 8 ore. Constructia utilajului este conceputa prin tehnica pe care am aplicat-o, reducand aproape in totalitate frictia. De asemenea, randamentul prasitoarei rotative este de 8 ori mai mare decat randamentul oricarei prasitoare pe care o cunoastem pana in prezent", povesteste Constantin Husac.

Din pacate, spune botosaneanul, a cheltuit tot ce a avut pentru a breveta aceasta inventie, iar treaba cea mai anevoioasa abia acum incepe. Reprezentantii OSIM au manifestat deja intentia de a promova utilajul in cadrul unei expozitii la Romexpo, insa Constantin Husac isi doreste sa vanda inventia, nu utilajul. 

Mai ales ca statul roman acorda sprijin pentru crearea si dezvoltarea microintreprinderilor si in agricultura. Inventia brevetata de Constantin Husac poate fi exploatata in Romania, daca un om de afaceri ar cumpara-o, pentru ca apoi sa o produca si sa o aduca in atentia fermierilor.

Un alt aspect important este acela ca OSIM reglementeaza faptul ca profitul sau venitul obtinut prin aplicarea efectiva in tara de catre titular sau, dupa caz, de catre licentiatii acestuia a unei inventii brevetate in Romania, incluzand fabricarea produsului sau, dupa caz, aplicarea procedeului, este scutit de impozit in primii 5 ani de la aplicare, calculati de la data inceperii aplicarii si cuprinsi in perioada de valabilitate a brevetului, de aceste prevederi beneficiind persoanele juridice sau persoanele fizice care expoateaza inventia, respectiv titularul brevetului aplicat. De asemenea, venitul obtinut de titularul brevetului, prin cesionarea acestuia, este scutit de impozit. 

"Daca ai o minte si ti-a lasat Dumnezeu o capacitate, atunci nu ai cum sa nu inventezi ceva", spune Constantin Husac.

Cel care cumpara inventia va primi documentatia tehnica, care explica de la A la Z cum se fabrica prasitoarea rotativa. Cand vine vorba de pret, Constantin Husac sta o clipa in cumpana, dupa care spune: 12.000 de euro. "Nu ma avant mai mult! Este mai eficienta decat tot ce exista in acest moment. Utilajul este ieftin, are eleganta si, mai ales, are toate avantajele de neinchipuit", isi lauda botosaneanul inventia, despre care spera ca isi va dovedi utilitatea si va veni in ajutorul putinilor romani care mai cred astazi ca Romania are pamanturi din care se pot hrani sanatos copiii nostri. 




 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciprian Manolache: „PSD e singurul partid care are programe pentru pregătirea forței de muncă înalt calificată pentru industriile competitive”

astăzi, 14:02

Ciprian Manolache, inspector scolar general adjunct și profesor de limba și literatura română la Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" din Botoșani, candidat PSD pentru Camera Deputați...

Zi neagră pentru muzica românească: Marius Bațu și Gabriel Cotabiță s-au stins din viață! (Foto, Video)

astăzi, 13:03

Ne-a părăsit Marius Bațu! Unul dintre cei mai apreciați cântăreți de muzică folk din România, Marius Bațu, a murit la vârsta de 65 de ani. Nicu Alifantis a transmis un mes...

Ieșenii îi laudă pe botoșăneni, dar speră la o victorie în derby-ul Moldovei: ”Vor fi orgolii mari!”

astăzi, 12:45

Politehnica Iași va întâlni luni, la Botoșani, formația locală FC, într-o partidă din etapa a XVII-a a Ligii I de fotbal. Ieșenii și-au prezentat punctul de vedere legat de me...