CONSTANTIN GRIGORUTA - Designerul fotograf sau arta prin lentila!

CONSTANTIN GRIGORUTA - Designerul fotograf sau arta prin lentila!

 CONSTANTIN GRIGORUTA  

Constantin Grigoruta s-a nascut pe 9 februarie 1959, la Dorohoi. A absolvit sectia Design a Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" Bucuresti in anul 1983. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, activand in filiala Constanta, precum si membru al Societatii Designerilor Profesionisti din Romania. In prezent este profesor de specialitate la sectia Design a Colegiului National de Arte "Regina Maria" Constanta.
 
"Eu m-am nascut la Dorohoi, ca si Enescu. Enescu si-a construit o casa la Sinaia, dupa schitele sale, si de fiecare data cind ma duc la Sinaia ma duc pe balconul unde stiam ca Enescu isi petrecea mult timp, privind muntele", spune cu mandrie artistul.



Primele succese ale carierei le traieste in clasa a VII-a, cand are prima expozitie cu tablouri in acuarela, cu piesaje din Valea Jiului, unde isi petrece copilaria. De 30 de ani este stabilit in Constanta, impreuna cu sotia sa. 

Constantin Grigoruta recunoaste ca a ajuns la pictura prin "ochiul" unui aparat de fotografiat rusesc, dupa ce parintii l-au incurajat sa imortalizeze imagini, mijloc pentru artistul in varsta de 10 ani – pe atunci – sa se concentreze pe detaliile din natura si nu numai.


 
Aparatul de fotografiat i-a ramas astfel aproape, de-a lungul vietii, devenind in timp un instrument necesar. "Aparatul de fotografiat m-a ajutat mult la munca de atelier. Ulterior am avut ocazia sa achizitionez aparate bune, dar nu am facut investitii enorme in aparate sofisticate, pentru ca nu am urmarit un scop comercial, sa-mi amortizez investitia. Se stie ca aceasta zona a fotografiei este relativ scumpa. Insa am reusit sa fac lucrari, sa am un portofoliu bogat, am participat si la concursuri de fotografie. Nu sint un fan concurs, fac fotografii in primul rind pentru mine, si pentru mine ca designer", spune Constantin Grigoruta intr-un interviu acordat presei constantene.

Din 1991 lucreaza cu elevii, predand design la Colegiul de Arte Regina Maria Constanta. A avut zeci de expozitii, a cunoscut gloria, cronici importante.

Este unul dintre putinii designeri care au reusit sa isi vada creatiile in productie de serie, dar a semnat si ilustratii si coperta de carte. Insa cea mai mare parte a timpului o acorda, cu generozitate, elevilor.

Pasiunea pentru fotografie i-a mai adus o satisfactie, fiind invitat sa sustina un curs la Facultatea de Jurnalism de la Universitatea "Ovidius" Constanta, catedra la care a renuntat repede, intrucat ii ocupa mult prea mult timp. (Sursa Foto: Grigoruta.com) 



 


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
279

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
428

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
564

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...