Când pasiunea întâlnește disciplina: Povestea tânărului din Botoșani care își construiește visul prin muncă! (Foto)

La 18 ani, Damian impresionează printr-o maturitate dovedită deja în numeroase competiții, dar și în felul în care își construiește pas cu pas viitorul. Este profund în gândire, limpede în idei și în afirmații, dispune de un discurs demn de un elev militar.

Când pasiunea întâlnește disciplina: Povestea tânărului din Botoșani care își construiește visul prin muncă! (Foto)

 Damian Dragotă  

Damian Dragotă, elev-sergent în clasa a XII-a la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, campion în sporturile militare liceale, este tânărul care inspiră prin disciplină, determinare și pasiune.

Pe culoarele liceului militar, numele tânărului născut în Darabani, județul Botoșani, este rostit cu admirație. Nu doar pentru trofeele și medaliile pe care le-a adus acasă, ci și pentru felul în care reușește să transforme fiecare provocare într-o lecție de viață.

„Cariera militară a fost în prim-plan pentru mine încă din clasa a VIII-a”, spune Damian, cu un ton ferm, dar cu o privire senină. „Îmi doream să îmi dezvolt disciplina, să devin o versiune mai bună a mea”. Din acea dorință s-a născut o rutină riguroasă, o viață modelată de un echilibru perfect între antrenamente fizice extenuante și studii militare solicitante.

Un campion pe multiple fronturi

Damian și-a câștigat reputația prin rezultate remarcabile în atletism, dar povestea lui nu se oprește aici. Fiind căpitan al echipei de cros și triatlon, pasionat de fotbal și karate, el reușește să exceleze în mai multe discipline sportive.



Pentru Damian, liceul militar este „acasă”, iar sportul este mai mult decât o competiție – este o școală a valorilor. „Mi-am dezvoltat disciplina, mi-am pus la punct antrenamentele, iar asta mă ajută să îi inspir pe alții”, spune el, subliniind cât de mult apreciază relațiile cu familia și colegii săi.

Rutina unui învingător

Ziua lui începe devreme, întotdeauna cu o alergare de 3 kilometri. „La amiază, domnul căpitan Ifrim Relu și sergent major Moldovan Daniel Sebastian îmi ghidează antrenamentele, iar seara urmează un antrenament forte. În total, ajung să fac între 15 și 20 de kilometri pe zi, pe lângă activitatea școlară”. Cu o asemenea disciplină, nu e de mirare că Damian are parte și de medalii.

„Psihicul este totul”, explică el. „În fiecare competiție simt că depind de modul în care gândesc atunci lucrurile – 20% antrenament, 20% talent, iar psihicul face restul”. Această filosofie l-a ajutat să treacă peste momente grele.

Damian nu este doar un performer, ci și un lider, un exemplu pentru colegi. În cadrul competițiilor de echipă, își asumă cu naturalețe rolul de căpitan și mentor. „Sper că sunt un exemplu și că activitatea mea va inspira generațiile viitoare de liceeni”, spune el cu modestie.

”Anatomia” unei curse

Este mândru de fiecare rezultat, dar este și conștient de parcursul său de excepție. „Am scris istorie și am adus cupa acasă”, spune Damian după ce, de la Olimpiada Sportului Militar Liceal de la Craiova, a venit cu șase medalii și patru trofee.

”Emoțiile pe care le experimentez în timpul competițiilor sunt complexe și variate. Înainte de start, există întotdeauna un amestec de entuziasm și anxietate. Fiecare cursă este o oportunitate de a-ți demonstra cât de mult ai evoluat, dar în același timp există presiunea de a performa cât mai bine. Simți cum adrenalina începe să curgă în corp, inima bate mai tare, iar gândurile sunt focalizate asupra cursei care urmează. Aceste momente înainte de start sunt unele dintre cele mai intense – simți că totul este pe muchie de cuțit”, mărturisește Damian, tânărul care pe 14 noiembrie a împlinit 18 ani.



Pe măsură ce cursa începe, emoțiile se schimbă, povestește mai departe elevul sergent. Astfel, dacă la început psihicul este stăpânit de euforie, când simți că totul este posibil, că ai energie pentru a termina în forță, pe măsură ce cursa avansează, apar provocările.

”Epuizarea fizică începe să se facă simțită, și aici intervine lupta mentală. În acele momente, emoțiile pot varia de la frustrare la determinare. Gândul de a renunța poate apărea uneori, dar fiecare kilometru parcurs te aduce mai aproape de linia de sosire, ceea ce îți dă puterea să continui. Când te apropii de final, există un sentiment intens de satisfacție și mândrie, indiferent de rezultat. Știi că ai dat tot ce ai putut și că ai reușit să îți depășești limitele”.

”O formă de meditație activă care mă ajută să îmi clarific mintea”

Însă nimic nu se poate compara cu momentul unic, cel al finalului unei curse. Când mintea contabilizează ”la rece” toate eforturile de până atunci, când își face loc chiar și perspectiva unei noi întreceri.

”Linia de sosire vine cu un val de emoții – de la ușurare la bucurie pură. În acele momente, orice efort este depus pare să merite, iar senzația de reușită îți aduce un val de endorfine și o stare de bine care te încarcă pentru viitoarele provocări. Aceste emoții din timpul competițiilor sunt un motiv important pentru care continui să alerg. Fiecare cursă îmi oferă o lecție nouă despre mine însumi și îmi întărește credința că sunt capabil de mai mult decât credeam”, spune Damian.



Când vorbește despre sport, Damian Dragotă vorbește despre libertate, despre conectare cu propriul sine.

”Alergatul a devenit o alegere naturală pentru mine din mai multe motive. În primul rând, este un sport care îți oferă o libertate extraordinară, atât fizică, cât și mentală. În alergare, nu depinzi de un echipament complex sau de o locație specifică, poți pur și simplu să-ți pui pantofii și să ieși afară. Pe măsură ce am început să alerg mai des, am descoperit că alergatul oferă și un mod excelent de a-mi organiza gândurile și de a mă conecta cu mine însumi. În momentele acelea, simt că tot ceea ce contează este ritmul pașilor mei și respirația – o formă de meditație activă care mă ajută să îmi clarific mintea”.

Visul lui Damian: lotul sportivilor militari, o funcție la CSA Steaua!

Însă alergatul devine, pe parcurs, și o provocare personală. O modalitate de testare a limitelor.

”Să văd cât de departe pot ajunge, atât fizic, cât și mental. La început, părea imposibil să alerg pe distanțe mari sau să mențin un ritm constant, dar progresul vizibil cu fiecare antrenament m-a motivat să continui. Fiecare kilometru parcurs reprezintă o victorie personală și o amintire a faptului că, prin muncă și perseverență, pot stinge orice obiectiv”, spune Damian.

Elevul sergent Damian Dragotă simtă că prin alergare devine mai bun. Că nu este vorba doar despre competiție, ci și despre dezvoltare personală, despre comunitate și camaraderie.

”Am fost atras de comunitatea alergătorilor. Am descoperit o lume în care oamenii se susțin reciproc, fie că sunt începători sau profesioniști. Fiecare cursă sau antrenament aduce noi prietenii și o energie pozitivă care mă inspiră să devin mai bun. Alergatul nu este doar despre competiție, ci și despre camaraderie și dezvoltare personală”, mărturisește Damian.

Visurile sale nu se opresc aici. Pe termen lung, Damian vrea să intre în lotul sportivilor militari de la Sibiu, cu un obiectiv clar: să ocupe o funcție la CSA Steaua. Până atunci, își dorește să adauge înotul în palmaresul său sportiv și să participe la competiții de tip Iron Man, un simbol al complexității și rezistenței.

„Totul e să nu renunț”, spune Damian, rezumând într-o frază esența personalității sale.

Damian Dragotă, elev sergent la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, devine un simbol al potențialului uman atunci când pasiunea întâlnește disciplina.


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...

Elevii din clasele primare, excluși de la olimpiadele și concursurile școlare în 2025!

Saturday, 18 January 2025

Elevii claselor primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministeru...