ALEXANDRU TOMESCU, la Mihăileni: "Este o mare bucurie pentru mine să pot pune în slujba unei asemenea case patrimoniul cultural al României, şi anume vioara Stradivarius" - FOTO, VIDEO

Mihăileni, 13 mai 2015. Curtea casei e plină de lume în aşteptarea violonistului Alexandru Tomescu, cel care va cânta la vioara Stradivarius, în sătucul mic din nordul ţării, pentru a salva casa copilăriei lui George Enescu.

Satul, pustiu pe la ora 17.00, începe a fremăta pe măsură ce se apropie vremea să sosească artiştii. În curte, gloate de  copii, câţiva săteni şi mulţi reprezentanţi ai presei locale şi naţionale. Apar pe rând oficialităţi, primarul comunei Mihăileni, viceprimarul, vreo doi tinerei grăbiţi să ocupe locuri pe scaune. Alexandru Tomescu îşi face apariţia îmbrăcat lejer, zâmbitor, cu veselie nestăpânită. Pătrunde în casa dărăpănată şi zâmbetul se cam poticneşte: "E multă treabă aici".

Între timp vine prefectul Costică Macaleţi, vin şi alţi oficiali din cultura botoşăneană. Printre ei, Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură, fostul director al Filarmonicii Botoşani, Liviu Buiuc, dar şi profesori din municipiul Botoşani, arhitecţi, medici, iubitori ai muzicii, obişnuiţi spectatori ai Filarmonicii Botoşani.   

Alături de Alexandru Tomescu, pianistul Eduard Kunz, al cărui pian nu a mai fost, însă, coborât din maşină, fiind imposibil de acordat în timp util, după lungul drum Chişinău-Botoşani.

Primarul comunei, Laurenţiu Barbacariu, face oficiile de gazdă. Se anunţă chiar că, după concert, vor fi aduse şi celebrele poale-n brâu! Speră ca efortul de pe 13 mai să nu fie în zadar. "Încercăm să salvăm acest edificiu prin iniţiativa unei persoane private, a oamenilor de cultură şi artă din această şară, prin efortul unor restauratori consacraţi. Merită efortul concentrat al tuturor, începând cu marele violonist Alexandru Tomescu, care se va deplasa aici în speranţa atragerii atenţiei asupra acestui obiectiv, prin acest concert", spune Laurenţiu Barbacariu, primarul comunei Mihăileni, care asigură că a fost pus la punct "un plan serios de reabilitate. Există o fundaţie care strânge fonduri, un constructor alimentat de fundaţie, noi sprijinim bunul mers al treburilor. Materialele, finanţarea, nu ţin de bugetul nostru local".

Ora 18.15. Este deschisă maşina, se începe procedura de scoatere a viorii. Alexandru Tomescu apare în cadrul porţii, flancat de angajaţii firmei care are în grijă vioara Stradivarius. Momentul capătă greutate şi numai aplauzele puternice par să dea vânt artistului spre locul unde se vor auzi primele acorduri.

"Acest concert de la Mihăileni este cel mai important din turneul nostru. Este o mare bucurie pentru mine să pot pune în slujba unui asemenea loc, a unei asemenea case, patrimoniul cultural al României, şi anume vioara Stradivarius. Cred că din această combinaţie un miracol se poate petrece şi acest loc poate renaşte ca pasărea Phoenix. S-au întâmplat lucruri foarte bune începând cu anul trecut. Ce vedeţi aici este stadiul lucrărilor după asigurarea casei - ea este proptită acum cu tot felul de stâlpi ca să nu pice. Sunt foarte emoţionat să fiu chiar aici, în acest loc. În fiecare concert, alături de Eduard Kunz, le explic celor din sală, le povestesc despre casa de la Mihăileni. Nu dorim doar să o restaurăm şi să oferim o altă casă memorială, un alt muzeu. Vrem ca aici să existe un loc viu, un loc de valoare pentru tânăra generaţie de aici, din zonă, şi nu numai. Un centru cultural axat nu exclusiv pe muzica clasică, ci şi pe alte feluri de muzică, pe artă dramatică, arte vizuale. Implicarea comunităţii locale este mai mult decât importantă. Nu e nevoie decât să avem răbdare pentru a avedea aceste lucruri înfăptuite", a spus Alexandru Tomescu.  


Deşi în timpul turneului s-a cântat Enescu, la Mihăileni a fost un program special, axat pe lucrări care îi plăceau foarte mult lui George Enescu.

Înserarea a coborât odată cu muzica de Bach, apoi în sunetul lin al Baladei lui Ciprian Porumbescu. Copiii s-au prins în jocurile lor pe lângă casă, bătrânii au lăcrimat, câţiva tinerei din sat s-au retras atunci când muzica a devenit un prea-plin pentru ei.

Aplauzele au umplut valea şi verdele înserat. Vioara pleacă repede spre maşină, urmărită la doi paşi de băieţii de la “securitate". Nu ajunge, însă, prea departe. Violonistul se întoarce şi oferă un bis. Aplauze, vioara pleacă din nou, însoţită, păzită şi în scurt timp încuiată în maşină.


"Despovărat" de patrimoniul cultural (aşa cum şi-a numit Alexandru Tomescu vioara Stradivarius), artistul strânge ultimele aplauze. Ziua începe şi ea să-şi strângă lumina, lăsând loc undelor melancolice şi speranţei că, într-o zi, la Mihăileni va mai fi ce a fost şi mai mult decât atât: un centru cultural care să păstreze vie amintirea lui George Enescu!

Casa din Mihăileni a aparținut bunicilor după mama ai lui George Enescu, preotului Ioan Cosmovici si soției sale, Zenovia. Aici s-a născut, în 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenită mai târziu Maria Enescu. Tot acolo, Maria Enescu a și murit, în martie 1909, ea fiind înmormântată în cimitirul satului.

În 2013, "imobilul «Casa părintească a mamei compozitorului George Enescu», din comuna Mihăileni, judeţul Botoşani, se clasează ca monument istoric, categoria memorialistic, gripa valorică «B», cod în Lista monumentelor istorice BT-IV-m-B- 21063", se arată în Ordinul Ministerului Culturii publicat în Monitorul Oficial pe 29 noiembrie.

Având în vedere că părinţii lui Enescu, Costache şi Maria, s-au despărţit (Costache rămânând la Cracalia şi Maria Enescu la Mihăileni), toate vacanţele pe care George Enescu le petrecea în România le împărţea în mod egal între casa tatălui de la Cracalia şi casa mamei de la Mihăileni.

George Enescu (născut pe 19 august 1881, la Liveni, Botoşani - decedat pe 4 mai 1955, la Paris) este considerat unul dintre cei mai importanţi muzicieni români. Personalitatea sa artistică s-a manifestat în multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor.


(Florentina Toniţă. Foto, Video: Ionuţ Tăbultoc)

Citeste si
Turneul Internaţional STRADIVARIUS - ENESCU EXPERIENCE la Mihăileni, Botoşani!
VIDEO:

GALERIE FOTO:























































 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au apărut primele rezultate în urma protestelor polițiștilor împotriva Ordonanței „trenuleț”!

astăzi, 13:49

Aceștia au protestat împotriva prevederilor controversate ale Ordonanței „trenuleț” în mai multe orașe din țară, protestele fiind marcate de cereri pentru recunoașterea ...

Vești proaste pentru fermieri: Dezechilibru total pe piața îngrășămintelor!

astăzi, 11:42

Piața îngrășămintelor agricole se confruntă cu un dezechilibru profund, caracterizat de creșteri alarmante ale prețurilor, alimentate de factori economici globali și regionali. În ...

Schimbări în documentele de identitate ale românilor, începând din acest an!

astăzi, 10:15

Viza de flotant este un document important pentru persoanele care locuiesc temporar într-o altă locație decât cea de domiciliu. În 2025, procesul de obținere a vizei rămâne...