În afara pantofilor în trend sau a celor eleganți, cu toc înalt, ai nevoie de pantofi confortabili, pe care să te poți baza întreaga zi.
Când îți cumperi o pereche nouă de pantofi, probabil cel mai mult în decizia ta cântărește aspectul și calitatea pantofilor pe care îi alegi. Dar nu ar trebui să te gândești doar la modă atunci când îți cumperi de încălțat. Oricât de frumoasă ar fi încălțămintea pe care ai ales-o, se va dovedi inutilă dacă îți provoacă dureri mari atunci când o porți sau dacă este de-a dreptul incomodă.
Iată zece reguli pe care să le urmezi pentru a-ți alege de fiecare dată o încălțăminte comodă:
Desenează un contur al tălpii: Desenează un contur al tălpii tale pe o foaie. Ia foaia cu tine la cumpărături și așază pantofii care îți plac deasupra conturului desenat. Dacă pantoful este mai îngust sau mai scurt decât conturul, nu mai are rost să probezi. Economisești astfel foarte mult timp, mai ales că mărimile sunt în prezent relative și depind foarte mult de brand sau calapodul folosit de producător.
Cumpără pantofi după-amiaza: Este de preferat să probezi pantofi în a doua jumătate a zilei. Picioarele se umflă în mod natural de-a lungul zilei. În acest fel vei alege încălțări care nu te vor strânge pe măsură ce picioarele tale își măresc treptat volumul.
Alege șosetele potrivite: Poartă la magazin șosetele pe care le-ai purta de obicei cu pantofii pe care intenționezi să-i cumperi. Nu proba încălțăminte pe picioarele goale și nici nu alege șosete prea groase sau prea subțiri.
Măsoară-ți cu regularitate tălpile: Picioarele se schimbă odată cu vârsta, devenind adesea mai late și mai mari. De aceea nu ar trebui să te bazezi pe măsura pe care știai că o porți de ani de zile. Ar trebui să-ți măsori picioarele cu regularitate și să folosești tabelele speciale pentru determinarea mărimii potrivite de pantofi. Este posibil ca un picior să fie puțin mai mare decât celălalt, ceea ce este normal. De obicei, toată jumătatea dreaptă a corpului este puțin mai mare decât cea stângă. Dacă diferența este sesizabilă, cumpără o mărime care se potrivește piciorului mai mare.
Ridică-te în picioare când probezi pantofii: Ridică-te și apasă ușor pe vârful pantofilor. Ar trebui să fie un spațiu de aproximativ un centrimetru între vârful celui mai lung deget și vârful pantofului. Rămâne astfel suficient loc pentru ca piciorul tău să apese înainte atunci când pășești. Mișcă-ți degetele pentru a te asigura că ai suficient loc.
Mergi cu pantofii prin magazin: Fă câțiva pași prin magazin purtând pantofii pe care vrei să-i cumperi. Simți că picioarele îți stau confortabil? Te bat la spate sau îți alunecă din picioare? Nu te gândi că pantofii vor deveni mai confortabili pe măsură ce îi porți. Ar trebui să fie comozi de la început.
Ai încredere în ce simți, nu în mărimi: Trebuie să ai încredere în propriul tău nivel de confort mai mult decât în mărimea sau descrierea unor pantofi. Mărimile variază de la un producător la altul. Și indiferent cât de confortabili ar spune reclamele că sunt anumiți pantofi, tu ești cea care decide dacă promisiunile sunt reale sau nu.
Acordă atenție și lățimii pantofilor, nu doar lungimii: Dacă simți că picioarele tale sunt presate în laterale, întreabă dacă există și variante mai late. Nu te ajută să iei o pereche cu o măsură mai mare dacă este la fel de îngustă.
Verifică interiorul pantofilor: La interior nu ar trebui să fie cusături care ies în relief, etichete, capse sau material încrețit. Toate acestea se freacă de piele pe măsură ce mergi și îți provoacă răni sau bătături.
Verifică talpa: Talpa pantofilor ar trebui să fie suficient de solidă încât să-ți protejeze picioarele de obiecte ascuțite. De asemenea, trebuie să includă o formă de protecție care absoarbe șocurile atunci când mergi pe suprafețe tari. Sunt de preferat pantofii cu talpă interioară acoperită cu pernuțe protectoare. O talpă prea subțire îți provoacă dureri la nivelul călcâielor și nu reușește să absoarbă șocul la fiecare pas pe o suprafață dură, așa cum este asfaltul.