Tăierile în verde la pomii fructiferi: Cum se fac și care este momentul oportun pentru acestea!

Tăierile în verde la pomii fructiferi: Cum se fac și care este momentul oportun pentru acestea!

Vara nu este un moment de repaus pentru pomicultori deoarece acum este momentul oportun pentru a efectua tăierile de întreținere, așa-numitele tăieri în verde. După ce a fost formată coroana pomilor, ea trebuie menținută prin tăieri de întreținere și fructificare. Tăierile (operațiunile) în verde sunt lucrări speciale și absolut necesare în ciclul biologic anual al pomilor, începând chiar cu momentul formării coroanei pomilor.

Prin efectul pe care îl determină prin schimbarea poziției punctului de creștere, al unghiului față de axa verticală imaginară a pomului, a poziționării ramurilor în plan orizontal și buna iluminare și aerisire a interiorului coroanei pomilor, tăierile în verde au efect determinant în păstrarea echilibrului între creșterea și dezvoltarea pomilor, pe de o parte și obținerea de producții constante și controlate.

Deosebit de importantă este și alegerea datei la care se vor efectua operațiile în verde. La măr, de exemplu, perioada optimă este sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august. La aceasta dată mugurii terminali ai mlădițelor scurte își încetează creșterea. Aceste operațiuni (tăieri) permit îndepărtarea porțiunilor de lemn și vegetație care sunt bolnave.

Iată care sunt principalele tăieri care pot fi făcute vara, în verde

-Alegerea lăstarilor pentru formarea coroanei – se face la pomii plantaţi toamna sau primăvara. În luna iunie pe vergile scurtate la 60-80 cm se aleg trei lăstari uniform repartizaţi în jurul trunchiului la 10-12 cm unul de altul pentru a forma coroana în formă de vas – cea mai corespunzătoare pentru prun, cais, piersic, uneori chiar la măr şi cireş. Dacă dorim coroană în formă de palmetă se alege un lăstar pentru ax şi doi pe direcţia rândului pentru şarpante. Restul lăstarilor se suprimă cu foarfeca sau chiar cu mâna dacă sunt ierbacei. Cu această ocazie se îndepărtează şi lăstarii porniţi din portaltoi.

-Ciupitul lăstarilor – este operaţiunea de îndepărtare a vârfului erbaceu împreună cu 4-5 frunze tinere. Ciupitul se face atât la lăstarii aleşi pentru formarea coroanei atunci când ei depăşesc 60-70 cm, cât şi la alţi lăstari ai pomilor tineri, scopul principal fiind ramificarea, adică formarea lăstarilor anticipaţi. Perioada optimă este luna iunie. Ciupitul întârziat din luna iulie sau august are drept scop diferenţierea mugurilor de rod pe porţiunea de lăstari rămasă şi o mai bună maturare a lemnului.

-Plivitul lăstarilor  – reprezintă lucrarea de îndepărtare a lăstarilor de prisos şi se face atât la pomii tineri cât şi la cei pe rod. Se îndepărtează lăstarii concurenţi, iar pe ramurile de semischelet se răresc la 10-15 cm (asta mai ales la pomii tineri). La pomii maturi sau în declin se îndepărtează total lăstarii lacomi dacă coroana este prea deasă sau se răresc la 20-30 cm când coroana este rară, aceştia urmând apoi să fie scurtaţi în vederea transformării lor în ramuri de semischelet.

–Rărirea fructelor – Aceasta se recomandă la toate speciile, dar se practică la măr, păr, piersic, mai rar la prun şi cais şi aproape niciodată la cireş şi vişin. Prin rărirea fructelor se creează condiţii favorabile de creştere a fructelor rămaşe, acestea ating dimensiunile impuse pentru categoriile extra şi I, acumulează mai multe zaharuri, se colorează mai bine având astfel calităţi gustative deosebite. La măr şi piersic această lucrare este strict obligatorie.

Tot în rândul operaţiunilor în verde pot fi cuprinse şi lucrările impuse de igiena culturală: tăierea vârfurilor atacate de făinare, a vârfului lăstarilor de cireş atacaţi de păduchii negri, a ramurilor şi a lăstarilor afectaţi de monilioză, de arsura bacteriană, de alte boli şi dăunători.

De reținut! Tăierea în verde nu se va aplica pomilor în primul an de la plantare, ajutându-i să treacă peste stresul plantării. Cu toate acestea se pot ciupi vârfurile lăstarilor concurenți dacă aceștia au 15 -20 cm. La fiecare trecere prin livadă trebuie să aveţi cu dumnevoastră foarfeca pentru a îndepărta lăstarii inoportuni sau ramurile în curs de uscare.

Atenţie! Dacă unii pomi sunt virozaţi, foarfeca trebuie dezinfectată la trecerea de la un pom la altul. Efectuând operaţiuni în verde conştiincios şi la timp veţi obţine fructe de calitate, în fiecare an, iar pomii vor fi mai viguroşi şi sănătoşi și nu în ultimul rând veți avea mai puțin de muncă la tăierea din iarnă sau primăvară. Sursa : hobbygradina.ro ; vasilerosciuc.blogspot.ro Foto: cdn.gardena.com

Sursa : hobbygradina.ro ; vasilerosciuc.blogspot.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
124

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
105

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
101

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...