Știai? Iată cum decongelăm corect alimentele!

Pentru a nu pierde din proprietatile alimentelor, iata cateva sfaturi practice pentru decongelarea corecta a alimentelor.

Decongelarea la frigider

Temperatura ideala pentru decongelare este de aproximativ 4 grade Celsius. Asa ca, cea mai indicata decongelare este cea la frigider. Carnea rosie se tine aproximativ 8 ore (1/2 kg), carnea alba (peste, pui) – 4 ore (1/2 kg), fructe si legume – 6 ore (1/2 kg).

Decongelarea la apa rece

Decongelarea în apă este recomandată în special pentru legume si fructe congelate. Timpul necesar este mult mai redus fată de decongelarea in frigider. Aceasta metoda se poate aplica si celorlalte tipuri de alimente atunci când nu aveti timp pentru metoda decongelării la rece. Pastrand proportiile (1/2 kg), carnea rosie se decongeleaza in 4 ore, carnea alba in 2 ore, fructe si legume – 1 ora.

Decongelarea la microunde

Decongelarea la microunde este cel mai rapid mod de decongelare, dar si cel mai controversat. Aerul fierbinte poate contribuie la dezvoltarea bacteriilor, asta daca temperatura si timpul nu sunt reglate corespunzator. Alimentele se introduc în cuptorul de microunde fără ambalaj, într-un vas ce poate fi folosit la microunde. Timpul de decongelare este calculat automat de cuptorul cu microunde după ce se selectează programul de decongelare (defrost), tipul de aliment si greutatea. Pentru cuptoarele care nu au mod de decongelare, se alege puterea cea mai mica.
Pentru o dezghetare uniformă, întoarceti alimentele pe ambele  parti. Dacă nu sunteti sigur de timpul de decongelare, fixati un timp mai mic si verificati starea alimentelor. In cazul in care miezul este încă înghetat, mai băgati o dată vasul la microunde.

Decongelarea in apa fierbinte

Acest procedeu este recomandat in cazul fructelor de mare. Pentru ca nu au sange, fructele de mare se decongeleaza prin soc termic. Se scufunda fructele de mare in apa clocotita cu ajutorul unei site. Nu se tin mai mult de 2-3 minute. Verificati prin apasare daca s-au dezghetat. Daca le lasati prea mult fructele de mare capata o consistenta ca de cauciuc si nu mai sunt bune de consum.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tot mai puține locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare: LISTA completă transmisă de AJOFM Botoșani!

astăzi, 19:10

Astfel, pe nivel de studii, 24 de locuri de muncă se adresează candidaților cu studii superioaare, în timp ce 433 sunt pentru cei cu studii medii. Pe nivel de calificare, calificații au l...

Un tânăr polițist din cadrul IPJ Botoșani, care își serbează ziua de naștere pe patul de spital, are nevoie de ajutor pentru a se recupera după un accident!

astăzi, 18:30

Alexandru Rațoi, polițist în cadrul IPJ Botoșani a împlinit 25 de ani. Ar fi trebuit să fie o zi plină de bucurie alături de familie și colegi, dar viața i-a pus în față o ...

RAR: „Folosirea unor componente omologate, dar montate la un atelier clandestin, nu înseamnă automat o lucrare bine realizată!” (foto)

astăzi, 17:50

Menținerea și depășirea standardelor înalte pe care RAR le aplică în activitățile de inspecție și control, prin Direcția Supraveghere Piață, presupune acțiuni organizate pe pa...