La viţa-de-vie, tăierea coardelor de prisos se face primăvara timpuriu, înainte de umflarea mugurilor (pornirea în vegetaţie). La viţele urcate pe case, pe bolte şi pergole se face tot o tăiere scurtă lăsându-se verigi de rod alcătuite din cepi la 1-2 ochi şi cordiţe la 4-5 ochi viabili, iar sarcina de rod poate ajunge la peste o sută de ochi la un butuc viguros şi bine susţinut de îngrăşăminte organice şi chimice.
După terminarea tăieturilor, imediat se adună coardele tăiate, iar cele rămase se leagă cu rafie sau sfoară rezistentă de sistemul de susţinere, cât mai curând, înainte de umflarea „căpuşilor”.
Deoarece prin tăiere se intervine puternic în viața butucului de viță, pentru a nu greși este necesar să se cunoască de către cei care efectuează această lucrare, însușirile biologice ale soiurilor, condițiile de mediu și bineînțeles principiile pe care se sprijină tăierea.
Principiile care stau la baza aplicării tăierilor în uscat la vița-de-vie rezultă din particularitățile biologice ale acesteia și se referă la:
– Vița de vie rodește pe lemn de un an situat pe lemn de doi ani. Această particularitate biologică impune ca la tăiere elementele de rod să provină din coardele de un an formate pe lemn de doi ani.
-Intre partea aeriană și cea subterană (sistemul radicular) a butucului există un echilibru, iar amputările aduse părții aeriene a butucului prin tăieri severe determină și diminuarea proporțională a sistemului radicular
– Distribuția mugurilor purtători de rod pe lungimea coardelor este diferită în funcție de vigoarea soiului. Astfel la soiurile cu vigoare slabă și mijlocie fertilitatea mugurilor începe de la baza coardelor , iar la soiurile foarte viguroase frecvența este mai mare spre mijlocul coardelor
– Sub influența puternică a fenomenului biologic de polaritate sunt favorizate creșterile vegetative la extremitatea brațelor și a cordoanelor degarnisindu-se spre bază, unde se aglomerează lemnul bătrân neproductiv
-Înlocuirea în fiecare an a coardelor care au rodit cu altele noi.
Cum alegem locul de plantare a viței de vie în gospodărie
Pentru a putea fi obținute producții mari de struguri și de bună calitate, este necesar să se asigure doi factori – lumina și căldura – în condiții maximale. La alegerea locului petru plantarea vitei de vie se vor prefera locurile care sunt cat mai mult timp însorite în cursul unei zile. Vor fi preferate locurile din apropierea unor ziduri (garduri, ziduri ale casei etc.) expuse la lumina (spre sud, sud-vest sau sud-est), care asigură o cantitate suplimentară de căldură prin înmagazinarea și reflectarea razelor solare.
Distanța de plantare de acestea va fi de cel puțin 0,50—0,60 m pentru a permite circulația aerului. În aceste condiții, butucii beneficiază de o cantitate mai mare de căldură, strugurii se maturează mai devreme, sunt mai frumos colorați, acumulează cantități mai mari de zaharuri. Nu trebuie să se uite ca vița de vie nu suportă umbra!
Daca vița de vie se plantează în apropierea pomilor, lăstarii cresc puternic și în căutare de lumină pot afecta creşterea pomilor. De asemenea, este necesar să se evite ca prin amplasarea butucilor să fie stânjenită iluminarea ferestrelor sau a altor culturi de plante din curți. În acelaşi timp trebuie să avem în vedere ca prin plantarea viței de vie să se înfrumusețeze curtea, vița de vie să se integreze armonios în aspectul general al curții.