Recomandările poliției: Cum trebuie să conduci pe timp de iarnă ca să eviți problemele

 
În condiţii de viscol şi ninsoare, şoferii sunt sfătuiţi să circule cu viteză redusă şi să conducă preventiv, ne atenţionează Poliţia Română. De asemenea, respectarea indicaţiilor poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic poate preveni accidentele.
 
Într-un comunicat recent, Poliţia Română recomandă şoferilor o serie de măsuri pentru a conduce în siguranţă, pe timp de iarnă.
 
Având în vedere faptul că, în această perioadă, este posibil ca drumurile să fie acoperite de zăpadă sau polei, şoferii sunt sfătuiţi să circule cu o viteză redusă, să folosească frâna de motor şi să păstreze o distanţă mai mare faţă de celelalte maşini aflate în trafic, atât în localităţi, cât şi în afara acestora. Totodată, depăşirea coloanelor de maşini nu este recomandată.
 
În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere. Şoferilor li se recomandă să-şi păstreze calmul, să nu uite de politeţea rutieră şi să nu blocheze intersecţiile.
 
Dacă rămâneţi în pană, e bine de ştiut că triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de maşină, decât în condiţii normale.
 
De asemenea, Poliţia recomandă şoferilor să nu conducă dacă se simt obosiţi şi în niciun caz dacă au consumat alcool. În plus, aceştia sunt sfătuiţi să nu vorbească la telefon atunci când conduc, dacă nu au un dispozitiv de tip „hands-free”.
 
Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Mai multe informaţii despre obligaţia de a avea anvelope de iarnă şi valoarea amenzilor pe care le riscă şoferii pentru nerespectarea acesteia găsiţi aici.
 
În fine, şi pietonilor le este recomandat să-şi sporească atenţia, să se asigure înainte să traverseze strada şi chiar să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.
 
Nu în ultimul rând, şoferii sunt sfătuiţi să verifice starea traseului pe care vor să îl parcurgă, înainte să plece la drum. Informațiile actualizate despre situația traficului se găsesc pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

MM Stoica, atac dur la adresa botoșănenilor: „Îți riști integritatea corporală!”/ ”Faceți o filmare să vedeți vestiarul!”

astăzi, 08:30

FC Botoșani – FCSB 1-0 a fost meciul disputat joi seară și a contat în cadrul restanței din etapa a 4-a. Mihai Stoica a lansat un nou atac către echipa moldavă după eșecul suferit ...

Cutremur cu magnitudine însemnată a avut loc duminică dimineață, recomandări ISU Botoșani! (Video)

astăzi, 08:20

În dimineața de duminică, 24 noiembrie,  în jurul orei 07:16, în zona seismică Vrancea, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,0 pe scara Richter.  Potrivit Inst...

S-au deschis urnele: Botoșănenii votează!

astăzi, 07:30

375.747 de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne în cele 433 de secții de votare din județul Botoșani. În prima jumătate de oră, au votat deja 1680 de persoane pe lis...