Nu lași mașinile blocate în intersecție s-o părăsească? Poți primi amenzi consistente

Conducătorii care obișnuiesc să intre în intersecții fără a le permite celor care au rămas blocați anterior în acestea să iasă riscă, dacă sunt surprinși de polițiștii rutieri, să primească amenzi ce pot depăși valoare de 1.000 de lei.
 
Potrivit legislației rutiere în vigoare, șoferii care nu permit mașinilor deja blocate în intersecție s-o părăsească pot primi amenzi contravenționale consistente, arata avocatnet.ro.
 
Concret, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice stabilește că “nerespectarea obligației de a permite părăsirea intersecției conducătorului vehiculului rămas în interiorul acesteia” reprezintă o contravenție, iar șoferul va fi amendat pentru această faptă.
 
Amenzile aplicate de polițiștii rutieri care constată o astfel de încălcare a legislației rutiere se încadrează în clasa a III-a de sancțiuni. Această clasă de sancțiuni aduce șoferilor contravenienți între șase și opt puncte-amendă.
 
În contextul în care cuantumul punctului-amendă stabilit pentru acest an este de 145 de lei, amenzile care se pot aplica celor care nu permit mașinilor blocate în intersecții să le părăsească sunt cuprinse între 870 și 1.160 de lei. După cum și noi am scris aici, în 2019, punctul-amendă va avea valoarea din prezent, adică 145 de lei.
 
În funcție de gravitatea abaterilor, sancțiunile aplicate de polițiști pentru nerespectarea legislației privind circulația auto sunt împărțite în clase. Conform Codului rutier, amenzile din clasele I-IV de sancțiuni se aplică doar pentru persoanele fizice, iar cele din clasa a V-a se aplică strict persoanelor juridice.
 
Mai precis, clasele de sancțiuni sunt:
 
clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă.
 
Atenție! Începând din luna august 2018, șoferii pot plăti jumătate din minimul amenzii în decurs de 15 zile de la momentul primirii procesului-verbal, nu în 48 de ore, așa cum era până la acea dată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Votați oamenii care au un plan real de dezvoltare a Botoșaniului!”

Thursday, 28 November 2024

„Oameni care știu exact ce proiecte să demareze pentru a transforma potențialul nostru agricol într-un adevărat motor de dezvoltare economică și nu numai. Echipa Valeriu Iftime (E...

Doina Federovici: Cooperarea internațională, cheia atragerii fondurilor pentru dezvoltarea județului (foto)

Thursday, 28 November 2024

„Echipa PSD a pus pe primul plan dezvoltarea județului și promovarea acestuia la nivel european. Ceea ce am făcut în ultimii patru ani a fost doar începutul unui drum care trebuie...

Vești bune pentru botoșănenii cu pensii mai mici de 2000 de lei: Medicamente compensate în proporție de 90%!

Thursday, 28 November 2024

După recalculare, plafonul de pensie minimă pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% a crescut de la 1.830 lei la 2.020 lei, scrie realitatea.net. Programul guvernamental e activ din ...