Fermierii care se asociază cu comercianți de produse agricole pot solicita, începând de astăzi, fonduri nerambursabile!

Fermierii care se asociază cu comercianți de produse agricole pot solicita, începând de astăzi, fonduri nerambursabile!

Astăzi a debutat programul de finanțare ce permite fermierilor, deținătorilor de pensiuni turistice și restaurante să solicite până la 100.000 de euro pentru comercializarea fructelor și legumelor din ferme. Sprijinul nerambursabil are drept scop încurajarea cooperării între agenții locali și crearea unor lanțuri scurte de distribuție între producător și consumator. Fondurile disponibile sunt de 3,9 milioane de euro, iar solicitanții vor avea la dispoziție trei luni pentru a pregăti documentația și a solicita sprijinul nerambursabil.

Prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală - subsmăsurile 16.4 și 16.4a, solicitanții au la dispoziție, începând de astăzi, fonduri totale de 3,9 milioane de euro pentru crearea unor lanțuri scurte de aprovizionare a produselor agricole și pomicole și promovarea efectelor benefice în rândul consumatorilor finali.

Lanțul scurt de aprovizionare reprezintă un lanț alimentar format între producător și consumatorul final și cel mult un singur intermediar între aceștia. Ei pot comercializa produsele obținute pe piața locală, la cel mult 75 de kilometri de locul de origine al produselor, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

Cine poate beneficia de fonduri nerambursabile?

Solicitanții eligibili pentru aceste măsuri sunt parteneriatele constituite din cel puțin un fermier sau grup de fermieri cu activitate în sectorul agricol sau pomicol și cel puțin un partener din categoriile de mai jos:

-microîntreprinderi și întreprinderi mici;
-organizații nonguvernamentale;
-consilii locale;
-unități școlare;
-unități sanitare;
-pensiuni și alte structuri de primire turistică sau de agrement;
-restaurante și alte structuri de alimentație publică.

Parteneriatul poate fi constituit și între persoane fizice, cu condiția ca cel puțin liderul de proiect să fie o întreprindere înregistrată cel puțin ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau alte forme de asociere juridică (societate cu răspundere limitată, societate pe acțiuni etc.).

De exemplu, producătorii de legume dintr-o zonă se pot asocia cu un magazin de desfacere prin intermediul căruia să își vândă propriile produse.

Cheltuielile eligibile pentru care se acordă sprijin nerambursabil sunt următoarele:

-realizarea unor studii și planuri de marketing, inclusiv analize de piață;
-costurile de funcționare a cooperării, în limita a 20% din valoarea totală eligibilă a proiectului, precum transport și diurnă, -cheltuieli cu personalul sau cheltuieli de închiriere a spațiului folosit ca sediu de către membrii parteneriatului;
-cheltuieli de promovare a lanțului scurt și a pieței locale, care să conducă la sporirea gradului de informare al potențialilor clienți;
-cheltuieli de marketing legate de etichetarea și ambalarea produselor, dar și crearea unei mărci înregistrate;
-investiții în construcția spațiilor de producție sau procesare, dar și dotarea cu echipamente a acestora;
-chiriile aferente utilajelor, mijloacelor de tranport și spațiilor pentru desfășurarea activității;
-cheltuielile cu onorariile partenerilor și colaboratorilor externi;
-cheltuielile de consultanță, până la pragul de 5% în cazul proiectelor fără construcții sau 10% în cazul proiectelor ce își propun realizarea unor construcții.

Ajutorul financiar nerambursabil acordat este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectelor. Dacă în implementarea proiectului intervin cheltuieli neeligibile, acestea vor fi suportate integral din contribuția beneficiarului. Cele mai frecvente cheltuieli neeligibile sunt:

-taxa pe valoarea adăugată;
-achiziția de terenuri și clădiri;
-achiziția de echipamente la mâna a doua;
-cheltuielile efectuate înainte de semnarea contractului de finanțare, cu excepția cheltuielilor de consultanță;
-mijloacele de transport pentru uz personal;
-construcția sau modernizarea unor clădiri folosite ca sediu social al întreprinderilor din parteneriat;
-dobânzi, impozite și taxe.

Perioada de implementare a proiectului nu poate depăși doi ani, în cazul proiectelor fără construcții, sau trei ani, în cazul proiectelor ce prevăd lucrări de construcții. Citeste mai mult...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...