Metode pentru curățarea ficatului. Ficatul îndeplinește mai multe funcții esențiale pentru buna funcționare a corpului nostru. Pentru a-i ușura munca, există câteva recomandări simple de aplicat zilnic, sau pe perioade, în cure de detoxifiere.
Ficatul este cel mai mare organ din abdomen. Rolul său este de a filtra sângele încărcat cu substanțe digerate de tractul digestiv și de a le transforma în produse utilizabile de organism, prin eliminarea deșeurilor și stocarea a ceea ce este în exces. De asemenea, secretă bila, necesară digestiei.
Sensibil la obiceiurile proaste, ficatul poate fi totuși rezistent și capabil să se regenereze. Excesul de carbohidrați, fructoză sau alcool, dar și aditivi sau pesticide îl pot deteriora. Dimpotrivă, consumul de fibre, vitamine, minerale, antioxidanți sau anumite grăsimi (omega 3 și 9) va fi benefic.
Optați pentru alimente neprocesate
Alimentele procesate conțin anumite zaharuri (sirop de fructoză, zahăr inversat etc.) și alimente amidonice (făină rafinată, amidon de porumb etc.) care contribuie la supraîncărcarea ficatului. Asadar, renuntati la produsele ultra-procesate, favorizand produsele gatite.
Metode pentru curățarea ficatului. Alege alimente ecologice
Pesticidele chimice pot deteriora în special ficatul. În cura de detoxifiere: optăm pentru plante din agricultura ecologică. În mod ideal, facem același lucru pentru ouă, carne și produse lactate.
Limitați consumul de produse dulci
Excesul de zahăr duce la un ficat gras, care transformă tot ceea ce nu este folosit de organism și îl depozitează. Zaharoza este formată dintr-o moleculă de glucoză și o moleculă de fructoză. Dacă glucoza poate fi metabolizată de celulele noastre, fructoza trece numai prin ficat. Asadar, renuntati la zahăr și produse care conțin zahăr adăugat. Pentru produsele lactate, folosim scorțișoară, uleiuri esențiale comestibile (mentă, lavandă, citrice).
Metode pentru curățarea ficatului. Controlează aportul de fructe
Principalul zahăr din fructe este fructoza. Cu toate acestea, nu se pune problema eliminării lor, deoarece furnizează fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. În tratamentul de detoxifiere: alegem cel mai puțin fruct bogat în fructoză și ne limităm la 2 porții pe zi (1 porție = 1 măr, o para, 1 banană, 1 portocală, 2 clementine, 2 kiwi).
Alegeți alimentele cu amidon conform indicelui lor glicemic
Alimentele rapid asimilate, cu amidon, cu un GI ridicat promovează acumularea de grăsime, în special cea care este depusă în ficat. Cantitățile mari îngrășă ficatul. Trebuie sa avem o sursă de alimente amidonice pe masă și sa limităm porția la 100 g.
Mănâncă porții mari de legume
Sunt sărace în calorii, asigură vitamine și minerale, dar mai ales fibre care stabilizează zahărul din sânge, elimină unele toxine și păstrează microbiota și bariera intestinală.
Metode pentru curățarea ficatului. Atenție la grăsimi!
Omega-3 are proprietăți antiinflamatorii și anumite uleiuri conțin antioxidanți care protejează organele. Asezonăm mâncarea cu uleiuri de măsline, rapiță, in, nuc. Peștele se mănâncă de două ori pe săptămână.
Atenție la băuturile alcoolice!
Băuturile alcoolice nu numai că sunt metabolizate într-un compus toxic (acetaldehidă), dar, în plus, majoritatea furnizează cantități mari de zahăr. În tratamentul de detoxifiere, renunțați la alcool și consumați apa, ceai, cafea și ceaiuri din plante.
Sursa: BZI.ro