Cei care vor să ia permisul auto nu vor fi obligați să treacă și de un curs de prim ajutor

O inițiativă legislativă din Parlament prevede obligația celor care vor să-și ia carnet de conducere să promoveze și un curs de prim ajutor. Proiectul se află azi pe ordinea de zi a ședinței Senatului, însă comisiile propun respingerea introducerii acestei obligații, întrucât, susțin parlamentarii, cei care dau de carnet oricum trebuie să-și însușească noțiuni de prim-ajutor.
 
Propunerea legislative pentru completarea art.23 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice se află azi pe ordinea de zi a ședinței Senatului, dar e însoțită de o propunere de respingere a adoptării acesteia. Pentru ca obligația din proiect să se aplice, ar trebui ca acesta să fie votat de senatori și, cel mai important, să obțină votul definitiv în Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz.
 
"În vederea obținerii permisului de conducere, candidații au obligația de a efectua, pe parcursul activităților de pregătire teoretică și practică, și promova un curs de prim ajutor în trafic", scrie în propunere.
 
Proiectul nu detaliază alte aspecte în legătură cu organizarea acestuia, însă ne indică faptul că programa și modul în care se va desfășura un astfel de curs, precum și baremul de promovare pentru candidați vor fi stabilite printr-un act normativ ulterior, la inițiativa comună a ministrului sănătății și a ministrului administrației și internelor.
 
"Astfel, toți șoferii vor putea asigura rapid și corect măsurile de prim ajutor", potrivit expunerii de motive a proiectului, unde se arată, spre exemplu, că jumătate dintre decesele care au loc în urma accidentelor rutiere au loc de fapt în primele minute după accident. În aceste condiții, șoferii ar trebui să știe să acorde măsuri urgente și uneori de importanță vitală celor răniți. În Uniunea Europeană, se pare, există deja 16 state care au impus ca obligatorii astfel de cursuri pentru cei care vor să devină șoferi.
 
Totuși, senatorii au propus respingerea ideii, întrucât, susțin aceștia, cei care dau examenul de șoferie oricum trebuie să învețe noțiuni de prim-ajutor, acesta fiind cerute și la examenul teoretic. Practic, reglementarea din propunere nu s-ar mai justifica aici.
 
Mai multe detalii despre cum se poate obține un permis de conducere puteți afla din acest material. De asemenea, ar trebui să știți că din luna februarie au dispărut unele dintre taxele de la (re)examinarea pentru obținerea carnetului de conducere - mai multe detalii aici.
 
Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică în prezent. Pentru a putea intra în vigoare, el trebuie votat de parlamentari, promulgat prin decret de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI