Potrivit noii propuneri legislative din Senat, constituie contravenţie tulburarea fără drept a liniştii persoanelor din locuinţe sau din alte imobile de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, măsurat în interiorul locuinţei sau a imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise.
Astfel, în intervalul 7.00-14.00 şi 16-23,00 limita este de 35 dB, iar în celelalte intervale orare limita este de 30 dB, pentru a nu primi amendă contravenţională de maxim 1.500 de lei, cu posibilitatea de a se majora cu jumătate acest maxim în cazul în care contravenţia este repetată, potrivit Mediafax.
Având în vedere că plânsul unui copil poate ajunge până la 115 decibeli sau zgomotul unei bormaşini este de cel puţin 85 decibeli, o soluţie este izolarea fonică a apartamentului.
Aceasta presupune achiziţia unor membrane fonoizolante pentru pereţi şi tavan. Membrana este foarte uşor de lipit, folosindu-se un adeziv pe bază de apă pentru a nu deteriora buretele. Peste această membrană, de obicei se pune gipscarton.
La un apartament cu o suprafaţă de 64 mp şi o înălţime de 2,7 m, membrana pentru pereţi şi tavan costă aproximativ 8.800 lei şi poate atenua zgomote de până la 80 decibeli, reducere a zgomotolui care poate scăpa de grija amenzii pentru zgomote ale bormaşinii, plânsul copilului sau chiar şi un sunet generat de un sistem audio 5.1.
Pentru izolarea fonică a podelei, este nevoie de un alt tip de membrană, peste care se poate pune parchet sau chiar turna o şapă de beton. Membrana fonoizolantă atenuează zgomote de impact de până la 21 decibeli şi costă, pentru o suprafaţă de 64 mp, aproximativ 2.400 lei.
La toate acestea, se adaugă costul adezivului pe bază de apă.
În total, la un apartament cu o suprafaţă de 64 mp, costul izolaţiei fonice se ridică la aproximativ 12.000 lei, echivalentul a aproximativ 5 amenzi de deranjare a liniştii publice (cu luarea în calcul a majorării maximului amenzii cu jumătate din aceasta pentru repetarea contravenţiei).