Pregătirea bagajului reprezintă întotdeauna o provocare atunci când pleci într-o călătorie. Oricât ar fi gențile de mari, parcă nu sunt suficient de încăpătoare pentru tot ce îți dorești să iei cu tine. Dacă zbori cu avionul, orice kilogram în plus costă, dar aceasta nu este cea mai mare problemă. La haosul care domnește în această perioadă în transportul aerian, ai șanse mari să ți se rătăcească bagajele.
Mai în glumă, mai în serios, ai putea să ceri unui bookmaker precum CASA PARIURILOR să îți ofere o cotă pentru probabilitatea de a rămâne fără troller în drum spre Roma (de exemplu). Problema nu ar exista dacă ai avea cu tine un singur bagaj, care să încapă în compartimentul de deasupra scaunului. De altfel, călătoriile cu un singur bagaj fac obiectul unei tendințe care ia amploare.
Pe platforma Reddit sunt numeroase topic-uri dedicate călătoriilor, printre care r/OneBag, care face referire la o comunitate de pasionați de călătorii care iau cu ei doar lucrurile strict necesare. Fiecare membru al comunității împărtășește cu ceilalți idei și experiențe din drumurile făcute având un singur bagaj. Unii consideră că sfaturile sunt foarte prețioase pentru cei care nu sunt în stare să renunțe la puloverul pe care oricum nu îl poartă niciodată în vacanță.
Moto-ul comunității este: „Nu-ți împacheta fricile”. „Dar dacă o să plouă? Trebuie să iau și umbrela”. „Dar dacă mi se rup pantofii? Mai bine iau și o pereche de schimb”. Cam la așa ceva face trimitere respectivul moto. Cele mai importante beneficii ale călătoriei cu un singur bagaj ar fi următoarele:
• Libertate: Atunci când călătorești cu o singură geantă, simți că te poți mișca în voie de la o destinație la alta. Drumul nu este văzut ca o corvoadă și, în plus, ai mereu o mână liberă, pe care o poți folosi pentru a face poze.
• Stai fără griji: Așa cum spuneam, stresul este maxim atunci când călătorești cu bagaj de cală, mai ales în actualul context. Dacă ai doar bagajul de mână, nu mai ai grija că ți s-ar putea rătăci lucrurile și te poți bucura altfel de peisajele văzute pe traseu;
• Faci economii: Ca să înțelegi mai bine despre ce vorbim, intră pe site-ul oricărei companii aeriene și fă o simulare. Vezi cât te costă biletul fără bagaj de cală, apoi cu un bagaj de 15-20 de kilograme.
• Este foarte practic: După ce ai coborât din avion, te poți îndrepta direct spre ieșire. Astfel, ai șanse mai mari să prinzi un taxi, comparativ cu cei care pierd timpul așteptând minute în șir cu ochii pe banda rulantă pe care vin bagajele de cală. Apropo de timp pierdut, împachetezi și despachetezi mult mai rapid atunci când călătorești cu un singur bagaj.
• Siguranță: Plasând bagajul în compartimentul de deasupra capului, ai mereu sub supraveghere bunurile tale și ai acces oricând la orice lucru dorești din bagaj.
Nu este ușor să te rezumi la lucruri care pot intra într-un singur bagaj, dar există tutoriale pe internet care te învață diverse „trucuri” și tehnici. Cele mai multe dintre ele se referă la hainele care ocupă, de obicei, cam 80% din spațiu. O practică simplă este aceea de a-ți pune în bagaj mai puțină lenjerie, pe care să o speli și să o usuci la hotel, în cazul unor vacanțe de lungă durată.
O altă idee este să porți pe drum cele mai voluminoase articole vestimentare, cum ar fi gecile sau cizmele (iarna). În avion oricum le poți da jos. De asemenea, este bine să iei în considerare în considerare investiția în haine din material sintetic, care sunt mai ușor de rulat sau de pliat compact (se crede că rularea economisește și mai mult spațiu decât plierea) decât țesăturile tradiționale și au proprietăți de absorbție (se usucă mai repede).
Doar pentru că pleci în vacanță nu înseamnă că ești alt om. Așadar, ia cu tine strict ce folosești în viața de zi cu zi.