Amortizoarele – funcții, simptome ale defecțiunii și întreținerea lor

Amortizoarele – funcții, simptome ale defecțiunii și întreținerea lor

Amortizoarele auto asigură confortul în timpul condusului, o bună manevrare a vehiculului și prelungesc durata de viață a anvelopelor și suspensiei mașinii.

Prin urmare, atunci când acestea se defectează, vei observa ca nu mai ai control suficient asupra mașinii și nici confortul de dinainte. Dar, ca să poți identifica defecțiunea, trebuie să știi ce semne să cauți. Ai mai jos principalele simptome care pot indica o problemă la amortizoare:

- O distanță de frânare mai lungă – acest simptom poate indica și alte probleme la mașină, dar poate semnala și defectarea amortizoarelor. Un amortizor defect nu va putea asigura o aderență buna a anvelopelor la sol, ceea ce va face ca roțile să salte, fapt ce îngreunează semnificativ procesul de frânare.
- Uzarea neuniformă a anvelopelor - chiar dacă și în acest caz problema poate fi și în altă parte, nu neapărat la amortizoare, aceasta nu trebuie lăsată nerezolvată, pentru că sporește considerabil riscul de acvaplanare, respectiv de accident auto.
- Botul mașinii se apleacă prea tare – dacă amortizoarele sunt defecte, pistonul poate intra prea mult în cilindru, astfel că la frânare, botul mașinii se va apleca prea mult, din cauza balansării excesive a greutății mașinii.

- Vibrații excesive - deși vibrațiile sunt normale la condusul pe teren accidentat, dacă acestea persistă și atunci când conduci pe drum neted, sunt șanse să ai o probleme la amortizoare.
- Scurgeri de lichid – în general, un amortizor defect va prezenta și scurgeri de lichid, de obicei în jurul garniturilor, caz în care acesta nu își va putea îndeplini eficient funcțiile.
- Zgomote ciudate – cu amortizoarele în stare perfectă de funcționare nu ar trebui să auzi nici un zgomot când treci peste denivelări, în schimb cu niște amortizoare defecte – da, fix din cauza vibrațiilor excesive de care vorbeam mai sus.

Fotografie a amortizoarelor preluată de pe euautopiese.ro

Având în vedere importanța amortizoarelor, este indicat să fie întreținute corespunzător. Îți voi enumera mai jos câteva aspecte de care să ții cont pentru a le prelungi cât mai mult durata de viață:

- Evită gropile adânci pe cât posibil
- Evită frânarea excesivă, întrucât se suprasolicită suspensia. Dacă nu reușești să găsești un alt traseu care să nu necesite frânări multiple, atunci măcar însearcă să frânezi pogresiv, nu brusc.

- Inspectează anual suspensia, pentru a depista la timp eventualele probleme și pentru a preveni consecințele nedorite.
- Verifică regulat presiunea anvelopelor – niște anvelope bine umflate vor reduce uzura suspensiei.
- Evită coroziunea – apa, zăpada și sărurile de pe drum pot deteriora suspensia.

Astfel, cu puțină grijă, poți amâna momentul în care va trebui să schimbi amortizoarele.
Dacă totuși s-au defectat și trebuie să le înlocuiești, asigură-te că o faci la timp și în pereche, chiar dacă numai unul este defect. Deși nu pare atât de important să înlocuiești imediat amortizoarele defecte, îți recomand totuși, să o faci fără întârziere, pentru a evita pierderea controlului asupra autovehiculului și un posibil accident rutier.

Acum că ai aflat ce simptome să urmărești, vei ști când e timpul să înlocuiești amortizoarele defecte, iar cu puțină grijă, vei reuși să le prelungești durata de viață. Dacă vrei să te bucuri mereu de un condus confortabil, folosește amortizoare de calitate și înlocuiște-le încă de la primul semn de uzură.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
34

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
19

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
39

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...