Victimele neglijenţei şi ale terorii. Două surori minore, agresate sexual de un vecin de 70 de ani!
BOTOSANI

Două surori dintr-o comună botoşăneană au devenit victimele sexuale ale unui vecin care a ignorat orice normă de bun simţ, violându-le şi ameninţându-le cu moartea.

Victimele neglijenţei şi ale terorii. Două surori minore, agresate sexual de un vecin de 70 de ani!

Reiteram, într-un articol anterior pe tema mamelor minore, necesitatea comunicării între părinți şi copii, despre care specialiştii susţin că este obligatorie în orice familie. Readucem în discuţie această obligativitate a comunicării, la care adăugăm şi obligativitatea supravegherii propriilor copii şi a "cernerii" persoanelor din anturaj.

Poate cu totul altfel ar fi fost soarta a două fete din judeţ dacă părinţii ar fi fost mai apropiați de ele, astfel încât să fi aflat despre calvarul care le-a marcat adolescenţa şi dacă ar fi "citit" semnele transmise de un vecin cu caracter cel puţin îndoielnic înainte de a le transforma în victimele abuzului sexual.

O poveste tristă

În februarie anul acesta, un tânăr dintr-o comună botoşăneană făcea un denunţ la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani: un individ de aproape 70 de ani a violat repetat două surori din comună, fete cu vârste de 17, respectiv 13 ani. Cum s-a întâmplat o asemenea nenorocire?

Bărbatul este vecin cu familia fetiţelor, care mai au încă cinci fraţi, familie ce era cunoscută în sat ca lipsită de posibilităţi materiale şi neinstruită. Ba se mai şi considera prieten al familiei bătrânul, având acces mai tot timpul în curtea vecinilor şi în casa lor. În vara lui 2014, Gheorghe C. a cerut acordul mamei fetelor pentru ca acestea să-l ajute la culesul viei. După ce au terminat treaba, individul le-a invitat în casă şi le-a servit cu cafea şi rachiu. Apoi, i-a spus celei mici să păzească uşa de la intrare, cerându-i adolescentei să se dezbrace şi să întreţină raporturi sexuale. Deşi adolescenta a sângerat şi i-a cerut bătrânului să se oprească pentru că o doare, el a continuat. Când s-a oprit, a fost doar pentru a schimba partenera, obligând-o şi pe fata de 13 ani să întreţină raport sexual. Scenariul s-a repetat, copila a început să plângă de durere, însă individul nu s-a oprit. Apoi le-a fugărit pe cele două surori acasă, ameninţându-le că, dacă vor povesti cuiva ce au păţit, le va ucide.

Un an mai târziu, individul le-a cerut părinţilor celor două fete să le lase să meargă cu el la nişte rude într-o comună din judeţul Suceava, la un hram. Fără să bănuiască nimic, părinţii au fost de acord, iar fetelor de ce le-a fost frică nu au scăpat. După ce au plecat spre casă, individul a oprit bicicleta pe care circula şi le-a cerut fetelor să-l urmeze într-o cultură de porumb. Acolo le-a forţat pe ambele surori să întreţină raporturi sexuale cu el, ameninţându-le că le va omorî dacă vor spune cuiva ce s-a întâmplat.

Sesizarea făcută de tânăr a dus la declanşarea unei anchete- procurorii şi poliţiştii au descins în gospodărie individului şi au recunoscut interiorul casei, aşa cum le-au descris cele două victime- modul de dispunere a mobilei, culorile hainelor purtate de individ, apoi au mers în judeţul Suceava, la rudele bătrânului, care au recunoscut că acesta venise în vizită însoţit de două copile din satul lui, dar fără să cunoască amănunte.

Individul nu a vrut să recunoască nimic din cele întâmplate, clamând că la vârsta şi suferinţele lui, raporturile sexuale ar fi imposibile, deşi expertizele medicale nu le-au exclus. Nu a recunoscut nici măcar că fetele i-au trecut pragul casei, deşi descrierile făcute au fost fără echivoc. Nu a putut însă explica de ce în telefonul mobil avea stocate fotografii ale unei surori. Mai mult, deşi iniţial a fost de acord cu testarea cu poligraful, ulterior a refuzat, susţinând că este bolnav.

Martorii şi dovezile din teren consolidează cazul

În schimb, mărturiile martorilor, între care cunoscuţi ai familiei, au creat o altă imagine a bărbatului care se clamează drept dezinteresat sexual: un comportament abuziv, jignitor, cu obscenităţi sau afirmaţii cu caracter vădit sexual. De exemplu, prietena fratelui cel mare le-a povestit anchetatorilor despre unele afirmaţii făcute de individ referitoare la cum arată cele două surori, iar o soră mai mică a povestit că a fost martoră atunci când individul a lovit-o peste fund pe una dintre surorile violate. Părinţii celor două fete au fost şocaţi de cele aflate, neputându-şi închipui că o persoană atât de apropiată de familie este capabilă de aşa ceva. Nu au reuşit să explice însă de ce îşi trimiteau fetele la vecin să le cumpere rachiu.

Decisiv în anchetă a fost raportul realizat de specialiştii de la Protecţia Copilului, care au venit cu explicaţii pentru tăcerea celor două minore şi pentru motivele pentru care au păstrat secret ceea ce li se întâmpla. În raport se arată că cele două fete provin dintr-o familie cu mari carenţe de educaţie şi afective, iar frica a fost determinantă atunci când au decis să nu povestească nimănui despre calvarul trăit şi nici nu au cerut ajutor. Ambele conştiente de ceea ce au trăit, fetele au povestit că individul le-a lovit în repetate rânduri peste faţă, le-a înjurat, le-a ameninţat. Cât despre reacţiile lor, acestea au fost de repulsie, dezgust, dezaprobare. Deşi individul a contestat raportul, anchetatorii au considerat că cele două fete nu ar fi putut inventa o poveste, în condiţiile în care sunt neinstruite, needucate, iar sentimentele de frică, tristeţe şi silă nu ar fi putut fi simulate. De asemenea, anchetatorii au reţinut şi faptul că specialiştii de la Protecţia Copilului, care le-au monitorizat şi expertizat pe cele două. au o vastă experienţă, fiind astfel exclusă păcălirea lor. Mai trebuie spus că individul a fost reţinut pentru 24 de ore şi apoi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă, însă judecătorul de drepturi şi libertăţi a considerat că poate cercetat sub control judiciar. Ulterior, el a fost trimis în judecată pentru viol.

Un alt caz, conexat

Interesant este şi cum a ajuns tânărul să facă denunţul la Parchet, denunț prin care procurorii l-au anchetat pe bărbatul de aproape 70 de ani. Pus să dea explicaţii de ce a ajuns să întreţină relaţii sexuale cu una dintre surori, tânărul a povestit de ce fata nu era virgină în momentul în care a devenit prietenul ei. În ciuda ajutorului dat justiţiei, tânărul este judecat acelaşi dosar pentru act sexual cu un minor, cunoscând vârsta reală a fetei cu care avea o relaţie, ba chiar se şi mutase în casa familiei ei.

Despre motivele care determină tinerii să-şi aleagă partenere de viaţă din rândul adolescentelor, chiar a puberelor, Ştiri.Botoşani.Ro a scris aici:

ŞOCANT! Copiii noştri sunt mai "maturi" decât credem şi fac copii. Noi ce facem?

 

Spune-ne opinia ta