Conform legii, fumatul este interzis în mașinile de serviciu și în vehiculele destinate transportului public. Dacă șoferul este prins fumând în timp ce conduce o mașină de serviciu, poate risca o amendă de până la 500 de lei. Pentru nerespectarea regulilor privind fumatul, sancțiunile sunt între 100 și 500 lei pentru persoanele fizice și între 5.000 și 15.000 lei pentru persoane juridice, relatează bugetul.ro.
„Legea interzice clar persoanelor care conduc sau călătoresc în mașina de serviciu să fumeze în interiorul acestora. Chiar dacă ești patronul firmei, tot nu ai voie, legal, să fumezi în mașină, dacă aceasta e înregistrată pe firmă”, a precizat un avocat.
Mulți șoferi nu cunosc foarte bine legea privind fumatul la volan. Cei care nu respectă prevederile acestei legi se expun la amenzi de câteva sute de lei. O altă problemă majoră asociată cu fumatul la volan este scăderea atenției. De asemenea, dacă șoferul aruncă scrumul sau chiștocul de țigară pe fereastra mașinii, acesta poate primi o amendă de până la 3.300 de lei.
„Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanțe sau vehicule, după caz”, prevede Art. 102 (23) din Legea Circulației.
Dacă în România fumatul este interzis doar pe mașinile de serviciu sau pe cele destinate transportului public, sunt țări care au interzis fumatul în mașină, indiferent dacă este mașină personală sau de serviciu. În Italia, Letonia, Lituania și Turcia este interzis complet fumatul în mașini. În schimb, în Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Slovacia și Slovenia fumatul este interzis dacă în vehicul se află minori.