Vești proaste pentru infractori: Programul de supraveghere cu brățări electronice va fi aplicat, din toamnă, în toată ţara!

Primul proiect legislativ privind introducerea brăţărilor electronice ca dispozitiv de supraveghere a fost depus în 2019, dar legea a devenit operaţională abia din octombrie 2022 şi doar în cadrul unor proiecte-pilot, în anumite judeţe.

Vești proaste pentru infractori: Programul de supraveghere cu brățări electronice va fi aplicat, din toamnă, în toată ţara!

Joi, în şedinţa de guvern s-a stabilit că Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică se va aplica la nivel naţional începând cu 1 octombrie 2024.

După ce în urmă cu o lună ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţa că sistemul de monitorizare a agresorilor cu brăţară electronică folosit va fi operaţional în toată ţara începând cu 2025, putând fi extins şi pentru alte tipuri de infracţiuni, nu doar pentru cazurile de violenţă domestică, iată că această dată a fost devansată.

Având în vedere că sunt tot mai multe persoane care trebuie supuse acestui regim, dar care au domiciliul în județe neincluse în program încă, proiectul Ministerului de Interne privind modificarea reglementărilor în privința supravegherii electronice a fost aprobat în şedinţa de guvern din 13 iunie. Anunţul l-a făcut ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, chiar pe pagina sa de facebook.

„Pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor, adoptat, astăzi, în ședința de Guvern.

Azi s-a mai pus o piedică în calea persoanelor care înțeleg să se sustragă de la răspunderea penală pentru faptele lor.

Legea 146 din 2021, inițiativă liberală, a creat acest cadru legal care este aplicabil, în prezent, în cazurile de violență domestică, în situația ordinelor de protecție emise pentru a proteja victimele. Dar de la 1 octombrie vor putea fi monitorizați electronic și inculpații față de care magistrații dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune. Și aceeași măsură se va putea aplica și pentru inculpații față de care instanța de judecată a luat măsura arestului la domiciliu.

Pentru toți aceștia va fi posibilă monitorizarea electronică prin purtarea brățărilor electronice, ”bijuterii judiciare” cu ajutorul cărora inculpații se vor conforma obligațiilor stabilite de magistrați. Dacă vor încerca să plece din țară, în ciuda obligațiilor de a nu o face, se va emite o alertă care va fi urmată de o intervenție rapidă a organelor abilitate.

Este un mijloc modern de care va beneficia întreg sistemul judiciar și prin el, noi, societatea!”, a scris joi Alina Gorghiu pe pagina sa de facebook.

Sursa: adevarul.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Micile artiste din Dorohoi, pe podium la Festivalul „Ursuleţul de aur” de la Baia Mare!

astăzi, 13:21
56

Elevii de la Cercul Muzică folk-muzică uşoară de la Clubul Copiilor Dorohoi au participat la a XL-a ediţie a Festivalului-Concurs Internaţional de muzică uşoară „Ursuleţul de aur&rdquo...

Care este starea celor 15 pacienți internați după explozia de la Dedeman Botoșani

astăzi, 12:58
290

Ministerul Sănătăţii prezintă situaţia pacienţilor internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Spiridon din Iaşi”, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti ...

Viteza maximă a maşinii pe timp de caniculă. Detaliul care îţi poate salva viaţa la peste 35 de grade Celsius!

astăzi, 12:26
424

Temperaturile ridicate din ultima perioadă nu provoacă probleme doar la nivelul disconfortului corpului uman. Specialiştii auto avertizează astfel şoferii că există o viteză maximă a maşinii...