Lovitură de grație dată de un judecător de la Tribunalul Suceava în așa-numitul „dosar Bota”. Aproape toate persoanele trimise în judecată pentru că ar fi înșelat oamenii, pretinzând că sunt avocați într-un barou paralel cu cel existent, au primit soluții de achitare. În dosar, botoșăneanul Ionel Marian Jurgiu, acuzat de comiterea a 47 de infracţiuni de înşelăciune, a primit o condamnare de 3 ani cu suspendare sub supraveghere.
Jurgiu a mai fost cercetat pentru 18 infracţiuni de tentativă la înşelăciune, 77 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, 16 infracţiuni de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, 95 acte materiale ale infracţiunii de folosirea fără drept a denumirilor Barou, „UNBR” şi a robei de avocat, şi 95 de infracţiuni de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi.
Pe scurt, în sarcina acestuia s-a reţinut că a înşelat 65 de succesori ai unor victime ale accidentelor rutiere, cărora li s-a prezentat sub calitatea fictivă de avocat, iar apoi, în calitate de mandatar cu titlu gratuit, şi-a însuşit parte din sumele de bani achitate de societăţile de asigurare.
Până la 70% din despăgubiri, în buzunarul „avocatului”
Potrivit publicației Monitorul de Suceava, din anchetă rezultă că acesta profita de starea precară emoţională a celor care tocmai îşi pierduseră o persoană dragă într-un accident rutier, îi reprezenta ilegal în instanţă, iar apoi încasa sume enorme din despăgubirile care le reveneau victimelor, în urma unor decizii definitive şi irevocabile. Anchetatorii au date că în unele cazuri acesta a încasat până la 70% din valoarea despăgubirilor, doar într-un caz fiind vorba de aproape 100.000 de euro care ar fi ajuns în buzunarul inculpatului.
Un alt capăt de acuzare a fost legat de facturi şi chitanţe false depuse la dosarele cauzelor, care atestau în mod fals faptul că acesta ar fi încasat sume între 1.500 şi 5.000 de lei de la victime, cu titlu de onorariu de avocat. Ulterior, acesta urmărea să determine instanţa de judecată la acordarea unor cheltuieli de judecată fictive, sume de bani care erau pretinse şi ulterior încasate de el, susţin anchetatorii.
În acest dosar, mai multe persoane au fost trimise în judecată pentru că ar fi profesat ilegal în cadrul unui barou care a „clonat” practic baroul tradiţional al avocaţilor. Anchetatorii au vorbit despre un prejudiciu de trei milioane de euro, aici fiind incluse şi sumele provenite din evaziune fiscală, pentru care cercetările vor fi disjunse în cadrul altor dosare la parchetele competente, acuzații care au picat ca popicele în instanță. În acest dosar mamut au fost efectuate cercetări faţă de 21 de inculpaţi şi 3.324 de făptuitori, membri ai baroului din toată ţara. Au fost administrate probe cu privire la 4.293 de infracţiuni şi acte materiale ale infracţiunilor.
Rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a nouă inculpaţi, pentru săvârşirea a 3.244 de infracţiuni şi acte materiale ale acestora, are aproape o mie de file, iar în faza de urmărire penală la dosar s-au adunat peste 20.000 de pagini. În dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava s-au efectuat cercetări faţă de 22 de inculpaţi.
Nouă dintre ei au fost trimişi în judecată, în timp ce în cazul a 12 avocaţi s-a considerat că faptele sunt minore şi s-a dispus soluţia clasării cauzei, fiind aplicate sancţiuni administrative. Este vorba de Pompiliu Bota, Daniela Brândușa Maxim, Dumitru Roland Mîndrilă, Dan Marcel Roibu, Traian Vasile Nistor, Dumitru Dascălu, Constantin Mircea Dan Meslec, Ionel Marian Jurgiu și Liliana Adriana Caisîn. Achitările au vizat infracțiunile de înșelăciune, exercitarea fără drept a unei meserii și constituire de grup infracțional organizat.
Instanța a considerat că trebuie aplicate pedepse doar pentru două persoane, dar și în aceste cazuri pentru infracțiuni de fals în acte. Astfel, Ionel Marian Jurgiu a primit o condamnare de 3 ani cu suspendare sub supraveghere, în timp ce Adriana Liliana Caisîn a fost condamnată la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare. Soluția de marți nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.
(editor: R.A.)