Și asta întrucât bărbatul se află în arest la domiciliu. Legiuitorul considerâ, totuși, că deplasarea inculpatului la locul de muncă este un aspect esențial pentru menținerea stabilității economice și sociale a acestuia.
Cu mențiunea că această semi-libertate este condiționată de respectarea unui traseu specificat de organele de poliție desemnate cu supravegherea sa. Potrivit deciziei instanței din Botoșani, traseul de acasă până la locul de muncă este clar definit, Costel fiind obligat să-l urmeze cu strictețe, fără nicio abatere.
Decizia a fost dată astăzi de Judecătoria Botoșani, care admite astfel cererea formulată de inculpat de părăsire a imobilului în care execută măsura arestului la domiciliu.
Mai exact, Costel are voie să părăsească imobilul pentru a se deplasa la locul de muncă, astfel: în fiecare zi de luni până vineri, inclusiv, în intervalul orar 07.30 – 18.00, pe toată perioada în care inculpatul se află sub efectul măsurii arestului la domiciliu, sau pe durata contractului de muncă.
”Deplasarea inculpatului se va efectua pe traseul stabilit de organele de poliţie desemnate cu supravegherea sa din cadrul IPJ Botoşani”, se mai arată în decizia instanței de judecată.
Totodată, i se atrage atenţia inculpatului – care este cercetat pentru sâvârșirea infracțiunii de ultraj – că, ”în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii arestului la domiciliu sau a obligaţiilor care îi revin, se poate înlocui măsura arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive, în condiţiile prevăzute de lege”.
Această reglementare – de admitere a deplasării către și de la locul de muncă - nu doar că limitează riscurile de recidivă, dar și facilitează monitorizarea comportamentului inculpatului în afara locuinței. În plus, se consideră că respectarea acestor condiții poate influența pozitiv evaluarea sa în fața instanței, demonstrând un comportament responsabil și cooperant.
Prin aceste măsuri, se urmărește un echilibru între drepturile individului și necesitatea de a menține ordinea publică, instanța asigurându-se că inculpatul își poate continua activitatea profesională fără a compromite siguranța societății.
Precizăm că, în temeiul art. 221 alin. 1 din Codul de procedură penală, măsura arestului la domiciliu constă în obligaţia inculpatului de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar ce a luat măsura.