Ucigașul de copii care a îngrozit România vrea să scape din Penitenciarul Botoșani!

El a executat până acum 23 de ani, dintr-o condamnare de 99 de ani de închisoare. Magistrații cred că riscul săvârșirii de noi infracțiuni a rămas ridicat, astfel încât i-au respins deținutului cererea de eliberare.

Ucigașul de copii care a îngrozit România vrea să scape din Penitenciarul Botoșani!

   Foto: Fanatik

Criminal și violator de copii, dar și protagonistul uneia dintre cele mai controversate decizii ale justiției române, vrea să scape din închisoare.

Viorel Chirilă, unul dintre cei mai siniștri ucigași de copii din România ultimelor decenii, este la un pas de eliberarea condiționată. Deși a fost condamnat inițial pe viață, apoi la 99 de ani de închisoare, Chirilă a obținut deja acordul comisiei din cadrul Penitenciarului Botoșani pentru reintegrarea în societate, decizie cu care judecătorii nu au fost de acord.

Nici azi nu se știe cât de lungă e lista victimelor lui Viorel Chirilă

Viorel Chirilă a fost condamnat în anul 2001 pentru ”omor deosebit de grav”, după ce fusese trimis în judecată pentru cinci capete de acuzare: omor prin cruzime, tentativă de omor, tâlhărie, relații sexuale cu o persoană de același sex în formă agravantă și lipsire de libertate, scrie Fanatik.

În vârstă de 34 de ani la acea vreme, Chirilă a fost judecat pentru uciderea unui copil și violarea altor șapte, însă unii dintre specialiștii care au lucrat la caz cred că lista victimelor este mult mai mare și că pentru acestea ar fi plătit un bărbat nevinovat, Mihai Olariu, supranumit ”pedofilul din Burdujeni”. Olariu a fost condamnat în anul 2000 pentru violarea a nouă copii, dintre care doi au fost și uciși. Toate victimele erau din Suceava, iar polițiștii din județ s-au grăbit să-l aresteze pe Mihai Olariu, un om al străzii cu probleme psihice, care corespundea descrierii agresorului.

În dorința de a închide cât mai repede cazul, anchetatorii au închis ochii la asemănarea evidentă dintre cazul lui Olariu și cel al lui Chirilă, ale cărui victime erau din Iași și Bistrița Năsăud. Condamnat la 30 de ani de închisoare, Mihai Olariu a murit în 2003, în închisoare, trăgând astfel linie peste unul dintre cele mai controversate episoade din istoria justiției românești.

Cum a ajuns un condamnat pe viață să aibă dreptul la libertate

Anul acesta Viorel Chirilă a depus o nouă cerere, a cincea, de ieșire din închisoare, pe care comisia de liberare condiționată din Penitenciarul Botoșani a aprobat-o. Solicitarea a ajuns în instanță, acolo unde judecătorii au infirmat-o.

Potrivit informațiilor din dosarul lui Viorel Chirilă, condamnatul avea, la ora depunerii cererii, un număr de 8.637 de zile executate și alte 330 de zile acordate pe baza legii recursului compensatoriu.

Oficial, condamnarea lui Chirilă se va încheia pe data de 12 mai 2098, pentru că pedeapsa pe viață i-a fost schimbată în 99 de ani de închisoare (se include aici și perioada în care a fost arestat preventiv). Asta înseamnă că ucigașul a executat fracția legală care-i permite să părăsească penitenciarul, adică 7.306 zile.

Judecătorii cred că riscul comiterii de noi infracțiuni a rămas ridicat

Instanța a reținut că persoana condamnată are un nivel de școlarizare primar (8 clase), nu are familie și că și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în mediul carceral (23 de ani). Tocmai de aceea, mai spun judecătorii, eliberarea sa ar reprezenta ”un risc ridicat pentru societate”, și este obligatoriu să fie supus unui control social post-detenție.

În plus, mai arată magistrații, ”pedeapsa poate acţiona şi prin funcţia sa de eliminare temporară a condamnatului din societate. Izolarea de societate reprezintă un şoc moralmente dureros, dar necesar pentru schimbarea unei mentalităţi profund antisociale şi pentru a pune la adăpost societatea, cel puţin temporar, împotriva periculozităţii infractorului, a cărui reeducare urmează să se facă, spre exemplu, în condiţiile privaţiunii de libertate”, după cum se arată în motivarea instanței.

Acest argument, coroborat cu lipsa dovezilor de îndreptare, au dus la respingerea cererii de liberare condiționată a condamnatului Viorel Chirilă, pe motiv că riscul săvârșirii de noi infracțiuni a rămas ridicat.

Decizia este definitivă, însă Chirilă are dreptul să facă o nouă cerere de eliberare, la începutul anului viitor.

Citește integral pe Fanatik…

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean agresiv cu propria mamă, reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție!

Wednesday, 18 September 2024

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în cursul zilei de marți, 17 septembrie a.c., a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de o ...

Produse susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști în Botoșani și alte două localități!

Wednesday, 18 September 2024

Imobilele aparțineau unor persoane din Botoșani, Dorohoi și Șendriceni, bănuite de comiterea infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau simil...

Spectacolul „Piese de rezistență” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Wednesday, 18 September 2024

Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregrafia: Victoria Bucun Sound design: Adrian Piciorea Video design: Andrei Cozlac Corepetitor: Incze Katalin Asistent ...