Iulian T., Andrei C., Alexandru N şi Gabriel I sunt acuzaţi că la mijlocul lunii septembrie au distrus 120 de pietre funerare din sectorul dedicat soldaţilor sovietici şi 29 de morminte din cimitir. Unul dintre cei tineri a fost reţinut după comiterea faptei, însă ulterior s-a luat decizia cercetării în stare de libertate.
Cei patru au pus totul pe consum de băuturi alcoolice şi regretă faptele. Zeci de persoane s-au constituit părţi civile în dosar, prejudiciul ridicându-se la câteva zeci de mii de lei.
Dosarul urmează a fi soluţionat de judecătorii de la Judecătoria Botoşani. Administratorii cimitirului spun că paza este costisitoare şi fapta tinerilor este cea mai gravă din ultimii ani.
Profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unei urne funerare sau a unui monument funerar se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Unul dintre suspecţi, Andrei C., are antecedente penale, fiind condamnat definitiv, în mai 2016, la executarea unei pedepse de doi ani şi 11 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pentru comiterea infracţiunii de furt. Mai mult decât atât, în urmă cu câteva luni, o instanţă a Judecătoriei Botoşani a fost sesizată privind încălcarea obligaţiilor impuse prin condamnare, printre care şi aceea de a frecventa şedinţele de consiliere şi programele de reeducare organizate de Serviciul de Probaţiune.
Cum tânărul nu şi-a respectat obligaţiile, ba a şi plecat prin Europa fără să anunţe şi fără să lase vreo modalitate de a fi contactat, specialiştii Serviciului au sesizat instanţa, solicitând revocarea suspendării executării pedepsei. Propunerea Serviciului de Probaţiune a fost însuşită de instanţă, care a decis executarea pedepsei în regim de detenţie, însă decizia a fost contestată de tânărul care între timp a revenit acasă. Ba chiar s-a şi apucat de „diverse activităţi”, printre care şi profanarea de morminte.