Iulian T., Andrei C., Alexandru N ÅŸi Gabriel I sunt acuzaÅ£i că la mijlocul lunii septembrie au distrus 120 de pietre funerare din sectorul dedicat soldaÅ£ilor sovietici ÅŸi 29 de morminte din cimitir. Unul dintre cei tineri a fost reÅ£inut după comiterea faptei, însă ulterior s-a luat decizia cercetării în stare de libertate.
Cei patru au pus totul pe consum de băuturi alcoolice ÅŸi regretă faptele. Zeci de persoane s-au constituit părÅ£i civile în dosar, prejudiciul ridicându-se la câteva zeci de mii de lei.
Dosarul urmează a fi soluţionat de judecătorii de la Judecătoria Botoşani. Administratorii cimitirului spun că paza este costisitoare şi fapta tinerilor este cea mai gravă din ultimii ani.
Profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unei urne funerare sau a unui monument funerar se pedepseÅŸte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Unul dintre suspecÅ£i, Andrei C., are antecedente penale, fiind condamnat definitiv, în mai 2016, la executarea unei pedepse de doi ani ÅŸi 11 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pentru comiterea infracÅ£iunii de furt. Mai mult decât atât, în urmă cu câteva luni, o instanţă a Judecătoriei BotoÅŸani a fost sesizată privind încălcarea obligaÅ£iilor impuse prin condamnare, printre care ÅŸi aceea de a frecventa ÅŸedinÅ£ele de consiliere ÅŸi programele de reeducare organizate de Serviciul de ProbaÅ£iune.
Cum tânărul nu ÅŸi-a respectat obligaÅ£iile, ba a ÅŸi plecat prin Europa fără să anunÅ£e ÅŸi fără să lase vreo modalitate de a fi contactat, specialiÅŸtii Serviciului au sesizat instanÅ£a, solicitând revocarea suspendării executării pedepsei. Propunerea Serviciului de ProbaÅ£iune a fost însuÅŸită de instanţă, care a decis executarea pedepsei în regim de detenÅ£ie, însă decizia a fost contestată de tânărul care între timp a revenit acasă. Ba chiar s-a ÅŸi apucat de „diverse activităţi”, printre care ÅŸi profanarea de morminte.