Peste 200 de persoane amendate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF) au contestat în instanță procesele verbale de constatare a contravențiilor, a declarat președintele Tribunalului din Botoșani, judecătorul Mihaela Ungureanu.
Potrivit sursei citate, cele mai multe acțiuni au fost deschise, până la data de 31 ianuarie, la Judecătoria din Botoșani, acolo unde au fost înregistrate 150 de plângeri contravenționale. Alte 52 de acţiuni similare au fost deschise la Judecătoria din Dorohoi, 20 la Judecătoria din Săveni şi 12 la Judecătoria din Darabani.
Preşedintele Tribunalului susţine că numărul proceselor deschise împotriva Direcţiei de Sănătate Publică ar putea creşte, ceea ce presupune o aglomerare a instanţelor de judecată.
„Probabil că activitatea judecătoriilor va fi în mod direct afectată de numărul mare de plângeri contravenţionale înregistrate în prima lună a anului 2022, plângeri având ca obiect contestarea proceselor verbale de contravenţie încheiate de DSP. Menţionez că doar la Judecătoria Botoşani au fost înregistrate 150 de cauze cu acest obiect, iar la Judecătoria Dorohoi 52 de cauze. Înseamnă destul de mult, dacă ne raportăm la situaţia cauzelor înregistrate în 2021”, a afirmat Ungureanu pentru Agerpres.
Directorul DSP, Monica Adăscăliţei, spune că deschiderea unor acţiuni în instanţă este singura posibilitate ca persoanele sancţionate să scape de amenzi.
„Este singura variantă în care cetăţenii îşi pot anula această amendă. DSP pune în aplicare nişte decizii care ni s-au adus la cunoştinţă. Noi facem aceste procese verbale de amendare a persoanelor care nu au completat aceste PLF-uri. Noi nu putem intra în sistemul informatic să validăm sau să invalidăm un proces verbal, motiv pentru care putem doar trimite aceste sancţiuni”, a declarat Adăscăliţei.