Șoferița din Iași care a ucis un muncitor (și) din Botoșani a încercat să înduplece judecătorii dând vina pe victime!

Femeia a produs accidentul mortal circulând beată și cu 148 kilometri pe oră.

Șoferița ucigașă din Păcurari și-a înfruntat pentru ultima oară victimele în fața Curții de Apel. Magistrații acestei instanțe au avut de analizat apelurile declarate de Adina Gh. și de rudele muncitorilor Citadin SA pe care aceasta i-a ucis în noaptea de 16/17 iunie 2022.

De o parte, Gh. a cerut reîncadrarea juridică a faptelor sale, cu reducerea semnificativă a pedepsei, invocând existența unei culpe a muncitorilor. De cealaltă parte, familiile victimelor au cerut pronunțarea unei pedepse mai aspre, mergând până la condamnarea șoferiței la închisoarea pe viață, afirmând că cinci ani de închisoare pentru fiecare victimă ar fi prea puțin.

 

Muncitorii nu au avut nicio șansă

La începutul acestui an, magistrații Tribunalului au condamnat-o pe Adina Gh. la 20 de ani de închisoare pentru patru fapte de omor calificat, 9 ani de închisoare pentru trei tentative la omor calificat și la trei ani de închisoare pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, rezultând o pedeapsă finală de 24 de ani de închisoare. Faptele pentru care a fost judecată femeia au fost comise în noaptea de 16/17 iunie 2022. Aflată la volanul unui autoturismul Alfa Romeo și având o alcoolemie de 1,13‰ în sânge, ea a intrat în curba de la AMRS cu o viteză de 148 km/h.

Viteza, dublă față de cea până la care un șofer putea aborda curba în siguranță, a făcut-o să piardă controlul asupra mașinii. Aceasta a lovit zidul unui imobil, din care a ricoșat într-un grup de 7 muncitori ai Citadin SA, care lucrau la îndreptarea unei guri de canal. Patru dintre aceștia și-au pierdut viața, alți doi au fost grav răniți, iar unul a scăpat cu răni relativ ușoare. Printre bărbații decedați se numără și un botoșănean.

Cei patru decedați nu au avut practic nicio șansă de a scăpa cu viață, în pofida intervenției rapide a echipajelor SMURD. Unul suferise o ruptură de aortă, iar trunchiul cerebral fusese secționat. Un altul suferise o fractură de bază de craniu. Al treilea, rupturi ale pericardului, splinei, ficatului și rinichilor, ca și arsuri de gradele II-IV pe mai mult de 50% din suprafața corpului, peste el vărsându-se un recipient cu smoală topită. Al patrulea muncitor suferise și el o transsecțiune a trunchiului cerebral.

Lucrarea nu ar fi fost semnalizată corespunzător

În apelul adresat instanței de control judiciar, Gh. nu a contestat pedeapsa aplicată pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Ea a cerut însă schimbarea încadrării juridice a celorlalte fapte, în ucidere din culpă, respectiv vătămare corporală din culpă. Miza era, evident, reducerea pedepsei.

Dacă schimbările cerute erau acceptate, chiar aplicându-se pedepsele maxime, condamnarea finală ar fi scăzut de la 24 de ani de închisoare la mai puțin de 10 ani de detenție. Avocatul său a construit apărarea din apel pe contestarea formei de vinovăție stabilită de procurori și acceptată de judecători în primă instanță.

În aprecierea avocatului, faptele nu ar fi fost comise cu intenție indirectă, ci prin culpă cu prevedere. Juridic, diferența este majoră, iar tratamentul aplicat de judecători, net diferențiat. În cazul culpei cu prevedere, se constată că autorul faptei și-a luat măsuri de prevenție, astfel încât comportamentul său să nu aibă consecințe grave. Acestea sunt determinate de alte circumstanțe, care nu se află sub controlul său. În cazul intenției indirecte, autorul se bazează doar pe noroc, acceptând un deznodământ tragic. Este cea mai gravă formă de vinovăție, după intenția directă, în care autorul urmărește conștient rezultatul faptei sale.

Pentru a arăta că nu fusese vorba de o intenție, fie și indirectă, de a ucide, apărătorul Adinei Gh. a invocat o parte din circumstanțele faptei. Șoferița își condusese mașina la o oră târzie, cu trafic redus, pe un sector de drum pe care îl cunoștea foarte bine. Exceptând alcoolul și viteza excesivă, ea nu încălcase în noaptea respectivă nicio altă normă rutieră. Când îi văzuse pe muncitori, ar fi încercat să frâneze și a virat la dreapta, dar timpul fusese prea scurt. Reacționase, dar o făcuse târziu, aceasta însă din cauza faptului că lucrarea nu era semnalizată corespunzător. O parte a culpei revenea astfel muncitorilor, care ar fi fost neglijenți în semnalizarea lucrării.

„Nu doar inculpata este răspunzătoare pentru accidentul produs, ci culpa sa se regăsește în concurs cu culpa persoanelor fizice și juridice răspunzătoare în mod direct de semnalizarea corespunzătoare a lucrării”, era concluzia apelului.

Materialul complet pe Ziarul de Iași.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Iftime ratează postul de prim-vicepreședinte PNL, dar se întoarce acasă cu o strângere de mână de la Nicușor Dan!

astăzi, 18:42

Ilie Bolojan este oficial președintele Partidului Național Liberal, după ce a fost ales sâmbătă la congresul de partid. El va conduce alături de noua echipă de prim-vicepreședinți: C...

Clipe de groază pentru o bătrână: Atacată de un individ violent, salvată de o vecină care a ajuns apoi la spital!

astăzi, 18:13

În cursul zilei de sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 31 de ani, din Dorohoi...

Antrenorul Farului, înaintea meciului cu FC Botoșani: ”Tot timpul echipa condusă de Leo Grozavu a avut spirit de luptă!” (Video)

astăzi, 17:18

Farul Constanța începe sezonul 2025-2026 din Superliga pe terenul celor de la FC Botoșani. Partida este programată luni, 14 iulie, de la ora 19.00.  Acesta va fi primul meci oficial a...