Sălile de judecată ale Tribunalului Botoșani ”invadate” de liceeni (video)

Aceștia s-au arătat extrem de interesați de explicațiile și răspunsurile date de magistrați.

”Ziua Europeană a Justiţiei Civile”, sărbătorită în fiecare an la data de 25 octombrie a fost marcată de Tribunalul Botoșani prin organizarea acțiunii intitulate „Ziua Porţilor Deschise”.

Conducerea instituției a urmărit, prin aceasta, asigurarea accesului în Palatul de Justiție a tuturor cetățenilor interesați, dar mai ales a tinerilor  dornici să cunoască aspecte practice ale înfăptuirii justiţiei.

Majoritatea celor care au vizitat Palatul de Justiție cu acest prilej o reprezintă elevii de liceu, aflați în anii terminali, care au dorit să cunoască aspecte referitoare la organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar de la nivelul Tribunalului Botoșani, precum și aspecte referitoare la provocările profesiei de magistrat.

Președintele Tribunalului Botoșani, judecător Mihaela Ungureanu, a declarat că, ”în această zi, instanțele civile din toată țara, nu doar cele din Botoșani își deschid porțile pentru a aduce la cunoștința publicului larg modalitatea în care acestea își desfășoară activitatea. Adresabilitatea este în special pentru elevi, pentru orientarea în carieră, însă orice persoană fizică dorește să viziteze instanțele și să cunoască modalitatea în care acestea își desfășoară activitatea și dorește să stea de vorbă cu un magistrat, poate să obțină astfel de informații”.

 


 

Potrivit președintelui Tribunalului Botoșani, ”astfel de activități se desfășoară și cu alte ocazii. La nivelul Ministerului Justiției și a Consiliului Superior al Magistraturii au fost încheiate protocoale de colaborare cu Ministerul Educației, în cadrul cărora sunt organizate astfel de activități, prin intermediul inspectoratelor școlare județene.

Există solicitări pentru organizarea de vizite și procese simulate, mai ales în perioada în care elevii marchează săptămâna educației juridice în școli. Atunci se intensifică vizitele la instanțele de judecată”.

”Chiar în acest an, în luna mai, au fost organizate procese simulate la Tribunalul Botoșani cu participarea unor elevi din clasele liceale de la două colegii din oraș, prilej cu care aceștia au fost foarte implicați și, totodată, încântați de experiența trăită”, a mai declarat președintele Tribunalului Botoșani.

Printre vizitatorii Palatului de Justiție Botoșani s-a numărat și un grup de elevi de clasa a XI – a de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Botoșani, care au fost invitați în sala de judecată, iar vicepreședintele Tribunalului Botoșani, judecător Constantin Tăutu, le-a împărtășit din tainele profesiei de magistrat.

Aceștia s-au arătat extrem de interesați de explicațiile și răspunsurile date de magistrat, implicându-se activ în discuții.  

 

 

Spune-ne opinia ta