Profesoara care a predat 14 ani în baza unei diplome false. La percheziții s-a găsit și un act ”eliberat” la Botoșani!

Profesoara care a predat 14 ani în baza unei diplome false. La percheziții s-a găsit și un act ”eliberat” la Botoșani!

   Foto: Hotnews.ro

​O absolventă de liceu a predat timp de 18 ani ca suplinitor necalificat, iar apoi alți 14 ani a predat ca titular la limba română, deși nu avea studii superioare. La percheziții, polițiștii au găsit și un act eliberat de o Facultate de Drept la un institut privat din Botoșani. Evident, falsă!

Universitatea din Suceava le-a transmis procurorilor că Lenuța Damian nu a absolvit niciodată acolo. Diploma în baza căreia a obținut titularizarea în învățământ în anul 2009 era falsă, a stabilit un expert criminalist. Datele din document aparțin altor două profesoare.

La percheziții, polițiștii au găsit mai multe acte care indicau că profesoara a absolvit și Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, dar și o Facultate de Drept la un institut privat din Botoșani. Anchetatorii spun că și acestea erau false.

Profesoara inculpată este viceprimar în comuna unde a predat timp de peste 30 de ani și soția unui director din cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

La jumătatea lunii ianuarie 2024, polițiștii din Vaslui au anunțat reținerea unei profesoare de limba română de la un liceu dintr-un sat din nordul județului. Acuzația, care a stupefiat comunitatea, a fost aceea că a predat ani la rând elevilor și a reușit să obțină toate gradele didactice în baza unei diplome de licență false. Dar nu a fost clar câți ani.

Universitatea din Suceava: „Nu este absolventă”

În 9 mai, Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui a trimis-o în judecată pe Lenuța Damian pentru înșelăciune în formă agravantă și uz de fals. Pentru infracțiunea de fals în înscrisuri oficiale ea nu mai poate fi trasă la răspundere pentru că a intervenit termenul de prescripție.

Datele din dosarul ajuns pe masa judecătorilor, consultate de HotNews.ro, arată că diploma de licență a profesoarei Lenuța Damian este un fals. O spune clar și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava care figura ca fiind emitentul diplomei. Ea nu a fost regăsită printre absolvenți, nu a obținut o diplomă acolo.

Ce au găsit anchetatorii la percheziții

Din dosarul de personal, ridicat de polițiști de la liceul din Codăești în urma perchezițiilor efectuate în luna ianuarie, au fost găsite mai multe documente false, arată datele din dosarul instrumentat de parchetul local din Vaslui. Diploma de licență era doar în copii, nu în original.

Pe lângă copiile după diploma de licență emisă de Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, polițiștii au descoperit și o adeverință fără număr ce figura ca fiind emisă de Universitatea Lucian Blaga Sibiu- care atesta că Damian Lenuța este absolventa acestei instituții de învățămând cu media 8.50, dar și documente care atestau că a absolvit cursurile Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava.

În dosarul de personal al Lenuței Damian a mai fost descoperită și o adeverință care atesta că este absolventă a Facultății de Drept, promoția 1997, din cadrul Institutului de Învățământ Superior Particular Mihai Eminescu Botoșani.

Expertiza criminalistică efectuată în timpul anchetei a indicat că toate copiile legalizate după diploma de licență ce figurau emise pe numele profesoarei Lenuței Damian sunt contrafăcute.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...