Procurorii au atacat decizia Judecătoriei din Botoșani de liberare condiționată a lui Gheorghe Nichita

Procurorii au atacat decizia Judecătoriei din Botoșani de liberare condiționată a lui Gheorghe Nichita

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria din Botoşani au contestat, luni, decizia instanţei de liberare condiţionată a lui Gheorghe Nichita, fost primar al municipiului Iaşi, condamnat la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupție.

Fostul edil se află în detenţie în Penitenciarul din Botoșani de pe data de 5 august 2020.

La finele lunii trecute, magistrații au admis cererea de liberare condiționată a acestuia, depusă de unitatea de încarcerare, decizia putând fi atacată în termen de trei zile de la comunicare.

„Admite propunerea formulată de Penitenciarul Botoşani privind liberarea condiţionată a condamnatului Nichita Gheorghe, în prezent deţinut în Penitenciarul Botoşani, din executarea pedepsei de 5 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 2324/2017 a Tribunalului Bucureşti (...). Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Nichita Gheorghe de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii (...) emis de Tribunalul Bucureşti”, este hotărârea Judecătoriei din Botoşani.

Gheorghe Nichita a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, după ce ar fi cerut şi primit mită 10% din valoarea proiectului european Sistemul de Management al Traficului din municipiul Iaşi.

Originar din municipiul Dorohoi, Gheorghe Nichita este fost vicepreședinte la nivel național și lider al filialei județene din Iași a Partidului Social Democrat. Începând din 28 noiembrie 2003 până în 24 mai 2015, el a îndeplinit funcția de primar al municipiului Iași.

Pe 1 mai 2015, Gheorghe Nichita a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), după mai mult de șapte ore de audieri, fiind suspectat de abuz în serviciu. Gheorghe Nichita ar fi folosit poliția locală pe post de serviciu propriu de supraveghere a unor persoane de care era interesat.

În decembrie 2015, Nichita a fost pus sub acuzare într-un alt dosar penal, fiind suspectat de luare de mită; în acest caz este implicat și omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, acționar principal al UTI Grup. Pe 29 septembrie 2020, magistraţii Tribunalului din Iaşi l-au condamnat pe fostul primar la cinci ani şi două luni de închisoare, însă sentinţa a fost atacată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Bărbat căutat de Poliție câteva zile, identificat în județul Suceava

astăzi, 14:57
77

Bărbatul de 39 de ani, din comuna Vârfu Câmpului, dat în urmărire marți, a fost identificat după câteva zile de căutări, în județul Suceava, a informat vineri ...

Peste 100 de noi îmbolnăviri cu COVID-19 în județ. Incidențele de vineri

astăzi, 13:14
1147

102 persoane din județul Botoșani au fost diagnosticate cu infecție COVID-19, în ultimele 24 de ore, a informat managerul de Direcției de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăli...

Falsuri depistate de polițiștii de frontieră asupra unor cetățeni din Republica Moldova

astăzi, 13:03
80

Polițiștii din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca au descoperit, joi, în posesia a trei cetățeni din Republica Moldova, două cărți de identitate românești și un...