Primăria va acționa Guvernul în instanță, dacă nu sunt decontate cheltuielile suportate în pandemie

Primăria va acționa Guvernul în instanță, dacă nu sunt decontate cheltuielile suportate în pandemie

Primarul municipiului Botoșani intenționează să dea în judecată Guvernul, în cazul în care cheltuielile survenite pe fondul pandemiei de coronavirus, suportate de administrația locală, nu vor fi decontate în timp util de stat.

Pe de o parte, este vorba despre un cumul de datorii de 113.000 de lei pe care Primăria ar fi trebuit să îl aloce către cinci hoteluri din Botoșani care s-au constituit centre de carantinare. Cum bugetul local a fost insuficient, iar Guvernul nu a intervenit financiar pentru acoperirea lipsei, reprezentanții unităților au făcut presiuni asupra edililor, amenințând cu aducerea acestora în instanță. Prin urmare, Primăria a înaintat adrese către Direcția de Sănătate Publică (DSP), prin care se efectuează decontările.

„Deocamdată, am făcut adrese la DSP, ca să ne dea banii pe care îi datorăm hotelurilor. A fost înțelegerea că acești bani vin de la Guvern prin DSP. Deocamdată, nu am primit un răspuns. Hotelurile au făcut presiuni pentru ca noi să le dăm banii. Dacă ne acționează hotelurile în instanță, îi acționăm la rândul nostru pe cei din DSP și, implicit, Guvernul. Două hoteluri au depus deja plângeri în prealabil”, a spus Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

Pe de altă parte, se așteaptă și decontarea cheltuielilor suportate pentru amenajarea centrelor de vaccinare, sumă alocată din fondul local.

„Pentru operaționalizarea centrelor de vaccinare, am cheltuit până acum 10.000 de lei. Vedem între timp care va fi cuantumul total. Tot noi am pus la dispoziție resursa umană, fiind angrenați medici și asistenți din rețeaua de cabinete școlare, care se subordonează Primăriei. Probabil că vom da în judecată Guvernul și pe speța asta, dacă nu returnează banii”, a mai afirmat edilul.   

El a adăugat că există și un cuantum pe partea de funcționare a instituțiilor de cultură, afectate în timpul pandemiei, pe care statul încă nu l-a rambursat.

Și conducerea Consiliului Județean ia în calcul acționarea în instanță a Guvernului, având de achitat hotelurilor, pentru persoanele carantinate în perioada stării de urgență, peste 84.000 de lei.

Coordonatorul DSP încă nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere cu referire la situația semnalată.

(știre în curs de actualizare)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

ASF retrage proiectul de plafonare a preţurilor la RCA

Vineri, 24 Martie 2023
126

ASF se răzgândeşte şi retrage proiectul de plafonare a preţurilor la RCA.Informaţia este confirmată de purtătorul de cuvânt al Guvernului. Dan Cărbunaru spune că proiectul nu ...

Două mașini avariate și un șofer rănit, după un accident rutier (fotogalerie)

Vineri, 24 Martie 2023
356

Două autoturisme au fost implicate într-un accident rutier ce a avut loc, seara trecută, pe strada Horia din municipiul Dorohoi. Unul dintre ele era parcat pe marginea drumului, anunță Inspe...

DNA: Primarul unei comune din Botoșani și directorul Sălii Polivalente din București, judecați pentru abuz și fals

Joi, 23 Martie 2023
1062

Directorul Complexului Sportiv National (CSN) „Sala Polivalentă” din București, Cătălin-Ovidiu Buhăianu-Obuf, și primarul comunei Bălușeni, Gheorghe-Claudiu Doroftei, au fost trimi...