Procurorii DIICOT Cluj au făcut percheziţii la clinica Lukmed din Cluj-Napoca, controlată de familia medicului Mihai Lucan, şi la ICUTR, într-un dosar care vizează modul în care mai mulţi pacienţi ar fi fost înregistraţi la ICUTR şi trataţi apoi la clinica privată.
Procurorii DIICOT au ridicat documente începând din anul 2007, au declarat surse judiciare. Aceleaşi surse susţin că, cel puţin deocamdată, nu au fost formulate acuzaţii la adresa vreunei persoane.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, miercuri, că speră ca percheziţiile procurorilor la Lukmed să vizeze relaţia pe care clinica de urologie o are cu Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj.
“Din informaţiile pe care le deţin, probabil şi în urma sesizării pe care am făcut-o la Ministerul Sănătăţii, dar şi în urma unor plângeri pe care le-am făcut mai demult la DIICOT, astăzi dimineaţă, procurorii DIICOT au descins la Institutul de Urologie şi la Lukmed pentru a verifica relaţia suspectă dintre clinica privată şi institut. Eu scriam într-o interpelare la Minister că sunt suspiciuni care leagă o posibilă căpuşare a Institutului de către clinica privată condusă de familia profesorului Lucan. Situaţia este extrem de gravă, Institutul de Urologie şi Transplant Renal are venituri de aproape jumătate de milion de euro şi este un lucru cunoscut în comunitate că această clinică este extrem de profitabilă. Nu ar fi asta o problemă dacă nu ar exista suspiciuni că în ultimii 7 ani, foarte des, pacienţii care erau internaţi la Institutul de Urologie erau transferaţi la privat şi apoi erau readuşi la spital pentru îngrijiri. Şi probabil se cercetează dacă această relaţie dintre cele două instituţii a fost una cinstită sau a fost în defavoarea bugetului statului”, a spus deputatul USR, care este de părere că dosarul deschis de DIICOT este în zona deturnării de fonduri.
"Este o chestiune de notorietate că în Cluj profesorul Lucan s-a comportat în clinica lui ani de zile ca şi cu o feudă. Nu e niciun secret, nu este un război personal, este un război pe care îl duc pentru miile de pacienţi care au fost trataţi în Institut cu foarte mult dispreţ. Suspiciunile care sunt în spaţiul public sunt în zona deturnării de fonduri", a mai spus deputatul USR, conform presei clujene.
Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani!
În anul 2010, comunitatea botoșăneană îi acorda titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Botosani profesorului dr. Mihai Lucan, motivat de faptul că medicul "a reprezentat cu cinste Botosanii prin rezultatele sale profesionale, in activitatea medicala, didactica si de cercetare".
Profesor Dr. Mihai Lucan s-a nascut in orasul Stefanesti, judetul Botosani, pe 5 iunie 1948, fiind absolventul Facultatii de Medicina Generala al Universitatii "Carol Davila" Bucuresti, promotia 1972. In cariera sa de medic primar urolog, a executat peste 30.000 de operatii urologice, iar in prezent conduce cel mai performant centru din Europa in domeniul transplantului renal incrucisat, de la Cluj Napoca. De asemenea, profesorul Dr. Mihai Luncan este membru in numeroase societati stiintifice interne si internationale, precum si beneficiarul unor numeroase distinctii.