O fabrică clandestină de producere a ţigărilor, sub diferite mărci de producător bine cotate, dotată cu o linie de producţie foarte performantă, a fost descoperită în judeţul Iaşi de procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară şi de frontieră.
Fabrica a fost înfiinţată de o grupare de cetăţeni români şi ucraineni, unii dintre aceştia ocupându-se şi cu traficul de droguri.
Marţi şi joi, procurorii DIICOT - Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de combatere a macro - criminalităţii economico - financiare, brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Târgu Mureş şi Iaşi şi poliţişti de frontieră din cadrul IGPF, ITPF Iaşi şi ITPF Sighetu Marmaţiei au efectuat 20 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Ilfov, Iaşi, Suceava, Botoşani şi Bistriţa Năsăud.
Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări specializată în săvârşirea infracţiunilor de producerea de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, contrabandă în modalitatea înstrăinării sub orice formă a mărfurilor aflate în tranzit vamal şi trafic de droguri de risc.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cursul anului 2020, pe teritoriul României s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat, compus din cetăţeni români şi ucraineni, specializat în activităţi de producere clandestină de ţigarete.
În acest scop, membrii grupului au înfiinţat pe raza judeţului Iaşi o fabrică de producere de ţigarete, sub diferite mărci de producător bine cotate, dotată cu o linie de producţie foarte performantă şi cu un nivel ridicat de calitate a ţigaretelor rezultate.
Tutunul necesar prelucrării şi producerii ţigaretelor contrafăcute era introdus în ţară de către membrii grupului sub aparenţa realizării unor tranzite, având ca destinaţie finală beneficiari din Ucraina. În realitate, tutunul era transportat şi depozitat în incinta fabricii clandestine din judeţul Iaşi, iar tranzitele erau ulterior închise fictiv.
În procesul de realizare a ţigaretelor contrafăcute, membrii grupării aduceau în România grupuri de cetăţeni ucraineni, care erau cazaţi în incinta fabricii clandestine, iar după finalizarea procesului de producţie aceştia se întorceau în Ucraina.