Ofițerii DGA nu mai pot ancheta dosare de corupție ce implică medici, profesori sau politicieni. Decizia luată de Curtea Supremă

Decizie importantă luată luni, 16 iunie, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ): ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) pot efectua cercetări penale exclusiv în cazurile care implică angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Astfel, ofițerii DGA nu vor mai putea investiga dosare de corupție ce implică medici, profesori, funcționari bancari sau politicieni.

Curtea a admis luni recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Alba Iulia, stabilind că polițiștii judiciari din cadrul DGA au dreptul de a desfășura acte de urmărire penală doar în dosarele ce vizează polițiști, jandarmi sau pompieri, adică angajați ai MAI.

 

„Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Alba Iulia şi stabileşte că: Lucrătorii poliţiei judiciare din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie au competenţa să efectueze, prin delegare, în condiţiile prevăzute de lege, actele de cercetare penală dispuse de procurorul competent exclusiv în cauzele privind infracţiunile prevăzute de art. 1 alin. (2) din OUG nr. 120/2005. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedură penală. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 16 iunie 2025”, scrie în soluția instanței, potrivit ziare.com.

Astfel, ofițerii DGA nu mai pot fi delegați de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, să desfășoare activități de cercetare penală în dosare care privesc alte categorii de persoane sau de funcționari publici care activează în alte instituții din afara MAI.

Potrivit OUG nr. 120/2005, „lucrătorii poliţiei judiciare din cadrul Direcţiei generale anticorupţie au competenţa să efectueze, în condiţiile prevăzute de lege, activităţi de prevenire şi descoperire, precum şi actele de cercetare penală dispuse de procurorul competent privind infracţiunile prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, săvârşite de personalul Ministerului Administraţiei şi Internelor”.

Interpretarea devine obligatorie pentru toate instanțele din țară începând cu data publicării în Monitorul Oficial.Prin urmare, ofițerii DGA nu vor mai putea investiga dosare de corupție ce implică medici, profesori, funcționari bancari sau politicieni.

Decizia ÎCCJ în această privință nu va influența dosarele deja soluționate, însă va modifica modul în care se vor desfășura anchetele în viitor, arată sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reforma pensiilor speciale: Vârsta de pensionare ar putea crește la 65 de ani!

astăzi, 15:35

Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat că este în pregătire un proiect de lege privind pensiile speciale, care va include creșterea vârstei de pensionare. „Vom avea o cre...

Valeriu Iftime: „Eu aş vrea să rămân fără loc de muncă azi, dacă s-ar putea! Să dau Consiliul Judeţean la Iaşi sau Suceava, ca să ne unim!”

astăzi, 15:10

Ilie Bolojan este pe un sens unic, fără întoarcere, în ceea ce priveşte reformarea statului român, şi nu are de gând să se oprească indiferent de grevele, presiunile şi ...

Tânăr și neliniștit, botoșănean prins gonind cu viteză peste limita legală și cu alcoolemie în sânge!

astăzi, 14:46

La data de 10 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 26 de ani, din c...