Ofițerii DGA nu mai pot ancheta dosare de corupție ce implică medici, profesori sau politicieni. Decizia luată de Curtea Supremă

Decizie importantă luată luni, 16 iunie, de Înalta Curte de CasaÈ›ie È™i JustiÈ›ie (ÎCCJ): ofiÈ›erii DirecÈ›iei Generale AnticorupÈ›ie (DGA) pot efectua cercetări penale exclusiv în cazurile care implică angajaÈ›i ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Astfel, ofițerii DGA nu vor mai putea investiga dosare de corupție ce implică medici, profesori, funcționari bancari sau politicieni.

Curtea a admis luni recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al CurÈ›ii de Apel Alba Iulia, stabilind că poliÈ›iÈ™tii judiciari din cadrul DGA au dreptul de a desfășura acte de urmărire penală doar în dosarele ce vizează poliÈ›iÈ™ti, jandarmi sau pompieri, adică angajaÈ›i ai MAI.

 

„Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al CurÅ£ii de Apel Alba Iulia ÅŸi stabileÅŸte că: Lucrătorii poliÅ£iei judiciare din cadrul DirecÅ£iei Generale AnticorupÅ£ie au competenÅ£a să efectueze, prin delegare, în condiÅ£iile prevăzute de lege, actele de cercetare penală dispuse de procurorul competent exclusiv în cauzele privind infracÅ£iunile prevăzute de art. 1 alin. (2) din OUG nr. 120/2005. Obligatorie, potrivit dispoziÅ£iilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedură penală. PronunÅ£ată în ÅŸedinţă publică, azi, 16 iunie 2025”, scrie în soluÈ›ia instanÈ›ei, potrivit ziare.com.

Astfel, ofiÈ›erii DGA nu mai pot fi delegaÈ›i de procurorii DirecÈ›iei NaÈ›ionale AnticorupÈ›ie, să desfășoare activități de cercetare penală în dosare care privesc alte categorii de persoane sau de funcÈ›ionari publici care activează în alte instituÈ›ii din afara MAI.

Potrivit OUG nr. 120/2005, „lucrătorii poliÅ£iei judiciare din cadrul DirecÅ£iei generale anticorupÅ£ie au competenÅ£a să efectueze, în condiÅ£iile prevăzute de lege, activităţi de prevenire ÅŸi descoperire, precum ÅŸi actele de cercetare penală dispuse de procurorul competent privind infracÅ£iunile prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea ÅŸi sancÅ£ionarea faptelor de corupÅ£ie, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, săvârÅŸite de personalul Ministerului AdministraÅ£iei ÅŸi Internelor”.

Interpretarea devine obligatorie pentru toate instanÈ›ele din È›ară începând cu data publicării în Monitorul Oficial.Prin urmare, ofiÈ›erii DGA nu vor mai putea investiga dosare de corupÈ›ie ce implică medici, profesori, funcÈ›ionari bancari sau politicieni.

Decizia ÎCCJ în această privință nu va influenÈ›a dosarele deja soluÈ›ionate, însă va modifica modul în care se vor desfășura anchetele în viitor, arată sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime i-a promis "război" Farului la debutul lui Ianis Zicu! Ce a spus despre Gică Hagi: "E greu"!

astăzi, 18:00

Valeriu Iftime: "Chiar cred că pot să câÈ™tig" Valeriu Iftime nu vrea să mai aibă emoÈ›ii în actualul sezon È™i îÈ™i propune să înceapă cu dreptul împo...

Lecții de autoapărare: Jandarmii botoșăneni, prezenți în Tabăra de la Agafton! ( Foto,Video)

astăzi, 17:00

În această după-amiază, cei aproximativ 130 de participanÈ›i la cea de-a doua serie a Programului de Tabere ARC 2025, desfăşurat la Centrul de Agrement ,,Codrii de Aramă" Agafton, au ...

Reforma pensiilor speciale: Vârsta de pensionare ar putea crește la 65 de ani!

astăzi, 15:35

Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunÈ›at că este în pregătire un proiect de lege privind pensiile speciale, care va include creÈ™terea vârstei de pensionare. „Vom avea o creÈ...