O școală din județul Botoșani trebuie să plătească daune de 45.000 de lei unui elev, care a fost rănit în curtea unităţii de învățământ. Poarta metalică de la intrarea în şcoală a căzut peste el, în urmă cu șase ani.
Incidentul s-a petrecut în anul 2016. Elevul, care avea atunci 7 ani, se juca împreună cu un coleg de clasă în curtea școlii, moment în care cadrul din fier s-a prăbușit și l-a prins pe băiat ca într-o capcană.
„Unul a trecut în partea cealaltă de poartă şi unul în cealalata parte. Unul a închis poarta, iar celălalt a vrut să o tragă. În momentul acela, poarta a sărit dintr-un opritor şi a căzut peste el. Am chemat ambulanţa”, spunea în noiembrie 2016 Cornelia Vătavu, pe atunci director al unităţii de învățământ.
Starea băiatului era însă gravă, necesitând transferul spre Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iași. Medicii l-au diagnosticat atunci cu traumatism cranio-cerebral şi fractură de gamba dreaptă.
Mai târziu, în urma unei anchete, Inspectoratul Școlar a decis că a fost un accident și că personalul școlii nu era vinovat pentru cele întâmplate. Părinții copilului au dat în judecată școala.
Pe lângă cele zece zile de spitalizare, copilul a avut nevoie de 85 de zile de îngrijiri medicale și alte 10 zile de fizioterapie, pentru a fi pus înapoi pe picioare.
„Credeți că durerea copilului meu o lua cineva? Nu o mai lua nimeni. Vreo 10 zile am stat internați, după care, perioada de recuperare a fost de prin noiembrie până prin martie”, a spus mama.
„S-a ajuns la concluzia că a fost montată cu o firmă neautorizată, în sensul că nu aveau autorizație de construire pentru poarta respectivă. Și în cazul ăsta nu mai răspunde niciun constructor. În cazul ăsta răspunde direcțiunea școlii”, a declarat pentru ProTV Petria Mihai, primarul comunei Tudora.
Școala va plăti din bugetul Primăriei
Acum școala trebuie să plătească, din bugetul local al primăriei, daune morale și materiale de 45.000 de lei familiei elevului.
Aghiorghesei Gabriela, actualul director al școlii spune că incidentul petrecut în 2016 e regretabil.
„Regretăm incidentul petrecut în 2016 și suferința provocată copilului și implicit familiei. Și mai ales faptul că prin comportamentul administrativ din acea perioadă nu s-a sesizat riscul, înainte de a se produce incidentul”, a afirmat aceasta.
Decizia magistraților nu este definitivă.