Habar nu au ce i-a lovit de au făcut ce-au făcut. Nu au băut, nu au fumat, nu s-au drogat. Pur şi simplu cei trei botoşăneni care au băgat spaima în botoşăneni şi botoşănence nu pot să-şi explice comportamentul din urmă cu o săptămână. Atunci au tăbărât peste o bătrână de 89 de ani, în propria-i casă, şi au ţinut-o în şuturi şi au călcat-o în picioare, luându-i bijuteriile. Jumătate de oră mai târziu, au dat buzna peste o altă bătrână, de 73 de ani, care tocmai se pregătea să intre în curtea casei. Acolo, pe pământ, au izbit-o peste cap şi faţă, sălbatic, reuşind să-i fure poşeta. A doua zi au luat-o de la capăt şi în două ore au bătut şi tâlhărit alte trei femei, ultima având nevoie de îngrijiri într-o clinică de specialitate din Iaşi, într-atât de crunt a fost lovită. De la una au furat o poşetă goală, de la altele două mai de preţ au fost telefoanele mobile pe care le-au şi păstrat.
Întrebaţi de către judecătorul de drepturi şi libertăţi cum pot explica violenţa cu care au acţionat, cei trei au ridicat din umeri şi au spus că nu au nicio explicaţie. Şi-au recunoscut faptele, au pasat vina de la unul la altul, însă într-un final au recunoscut că toţi trei au avut contribuţii egale la cele cinci fapte de tâlhărie înregistrate în municipiul Botoşani.
De ce a fost atât de greu să fie identificaţi, în ciuda muncii asidue a poliţiştilor? Pentru că au lucrat cu mănuşi, spun anchetatorii. Au lucrat cu mănuşi, una dintre ele fiind chiar găsită aruncată sau scăpată. A fost trimisă la laborator, poate specialiştii vor găsi urme pe baza cărora să găsească purtătorul ei. Apoi, în efortul de a le da de urmă, au fost chestionaţi mai toţi poliţiştii din oraş şi unul singur a putut oferi informaţii importante. După ce a fost prins primul dintre ei, Dragoş Moroşanu, parcă a fost mai uşor, pentru că anchetatorii au reuşit să scoată câte ceva de la el, astfel încât să-i poată localiza şi pe Ionuţ Iasciuc şi Cătălin Aniţă. Când cei trei s-au reunit după gratii, lumea a răsuflat uşurată.
La fel de uşurată ar trebui să fie comunitatea şi pentru că instanţa de drepturi şi libertăţi a Tribunalului Botoşani a respins marţi contestaţia depusă de Dragoş Moroşanu, singurul din cei trei fără antecedente penale, la decizia de arestare preventivă. Astfel că cei trei au fost duşi din nou, cu duba Poliţiei, înapoi în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. De pe scările Parchetului până la dubă au comentat că vor fi din nou "vedete" în presă.
Acum anchetatorii cred că, pe lângă victime, inclusiv agresorii ar avea nevoie de consiliere psihologică pentru că violenţa folosită cu siguranţă nu are cauze fireşti. "Păreau hăituiţi, or în cazul lor o eventuală condamnare nu-i va reda societăţii ca persoane reabilitate, ci mai înrăite. De aceea se impune ca şi ei să fie consiliaţi", spun surse din rândul anchetatorilor.
Din celălalt colţ privind însă lucrurile, procurorul de caz Nicoleta Arpinte de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani a ţinut să-i menţioneze pe toţi poliţiştii care au muncit pe brânci la soluţionarea acestui caz: cms. şef Florian Dragomir, şeful Biroului de Investigaţii Criminale, ag. şef Constantin Bâtcă, Lucian Posteucă, Dragoş Mihai Miron şi Dragoş Tătaru, apoi cms. şef Cristian Paraschiv, subcms. Ioan Aniţei, insp. Ştefan Ionescu, insp. Cezar Maxim de la Serviciul de Investigaţii Criminale, subcms. Adrian Doloi, împuternicit la comanda Poliţiei municipului Dorohoi, cms. Dinel Scripcariu, împuternicit la comanda Biroului de Investigaţii Criminale, subinsp. Corneliu Maxîn şi ag. şef. Adj. Ionuţ Pădurariu de la BIC Dorohoi. "Şi să mai ştiţi că Posteucă s-a dus cu flori la bunici, să le audieze", a adăugat Nicoleta Arpinte.
Urmează ca anchetatorii să finalizeze cercetările în dosar şi să-i trimită în judecată pe cei trei, acest lucru urmând să se întâmple cel mai târziu la începutul anului viitor.