Potrivit Codului Civil, mostenirea este de doua feluri in dreptul nostru: cea legala, prin care se ofera anumite drepturi rudelor si sotului, insa nu si concubinilor, si cea testamentara, care da o forma concreta dorintelor celui care lasa mostenirea, indiferent de modul in care este actul intocmit.
Insa regulile mostenirii sunt numeroase si destul de stricte, fiind cuprinse in totalitate in Codul Civil, asa ca in cele ce urmeaza ne concentram pe aspectele cele mai importante ale succesiunii.
Atata timp cat o persoana este in viata la momentul deschiderii mostenirii (adica la momentul decesului persoanei respective, potrivit Codului Civil), ea are, in termeni generali, posibilitatea de a mosteni o ruda sau pe cel care a mentionat-o in testament.
Codul Civil stabileste insa ca anumite persoane sunt nedemne de a mosteni pe cineva.
Sunt nedemne de drept (ceea ce inseamna ca aceasta calitate poate fi constatata oricand, la cererea celui interesat sau din oficiu, de catre instanta de judecata/notarul public, pe baza hotararii judecatoresti din care rezulta nedemnitatea):
-persoana condamnata penal pentru savarsirea unei infractiuni cu intentia de a-l ucide pe cel care lasa mostenirea;
-persoana condamnata penal pentru savarsirea, inainte de deschiderea mostenirii, a unei infractiuni cu intentia de a-l ucide pe un alt succesibil (mostenitor) care, daca mostenirea ar fi fost deschisa la data savarsirii faptei, ar fi inlaturat sau ar fi restrans vocatia la mostenire a faptuitorului;
Pot fi declarate nedemne de a mosteni, in termen de un an de la data deschiderii mostenirii (nedemnitatea judiciara):
-persoana condamnata penal pentru savarsirea, cu intentie, impotriva celui care lasa mostenirea a unor fapte grave de violenta, fizica sau morala ori, dupa caz, a unor fapte care au avut ca urmare moartea victimei;
-persoana care, cu rea-credinta, a ascuns, a alterat, a distrus sau a falsificat testamentul defunctului;
-persoana care, prin dol sau violenta, l-a impiedicat pe cel care lasa mostenirea sa intocmeasca, sa modifice sau sa revoce testamentul
Legislatia stabileste ca nedemnul nu are posibilitatea sa mosteneasca pe cineva in niciuna dintre formele succesiunii - legala ori testamentara.
Nota: Notiunea de vocatie la mostenire se refera la una dintre conditiile principale ale mostenirii, respectiv faptul ca o persoana are dreptul recunoscut prin lege de a mosteni pe cineva sau ca a fost desemnata de catre cel decedat prin testament sa-l mosteneasca.
Mostenirea legala: Cine si cat poate mosteni
Mostenirea legala este una dintre cele doua forme ale succesiunii in dreptul roman. Asa cum rezulta din denumirea sa, acest tip de mostenire le ofera, prin efectul legii, unele drepturi importante sotului, copiilor si altor categorii de rude ale celui decedat.
Mostenitorii legali sunt sotul supravietuitor, descendentii (copiii defunctului, copiii copiilor acestora si asa mai departe, fara limitare cu privire la gradul de rudenie), ascendentii (parintii, bunicii si asa mai departe) si colateralii pana la gradul al patrulea inclusiv. CITESTE MAI DEPARTE...