În această săptămână, CSM a publicat rezultatele la testarea psihologică pentru admitere în magistratură: din 238 de candidați înscriși, doar 37 au fost admiși.
234 au fost prezenți la examen, 197 au fost respinși. Practic, doar 15% au reușit să treacă testarea.
Potrivit unui raport publicat luna trecută de către judecătorul CSM Alin Ene, 13% dintre posturi sunt vacante, la nivel național.
Județele cu cele mai multe probleme
Cea mai mare criză de personal este în județul Harghita - 35% posturi vacante, urmat de Ilfov - 30% posturi vacante, Botoșani - 28% posturi vacante și Bistrița-Năsăud - 27% posturi vacante. În București, 8% dintre posturile de judecători așteaptă să fie ocupate.
De asemenea, probleme există și în ceea ce privește posturile de procurori. Astfel, dosarele ajung să fie instrumentate foarte greu, iar volumul de muncă pentru magistrați este copleșitor, în multe cazuri. Mai mult, și organele de cercetare penală din Poliție se plâng de același lucru, lipsa de personal.
Astfel, multe dintre dosare ajung să fie soluționate tardiv și/sau sunt clasate, indiferent dacă se au în vedere suspecții, ori inculpații.
”Calitatea ar trebui să primeze!”
În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii recomandă că fiecare instanță în parte să adopte reguli punctuale, adaptate organigramei, sub coordonarea președintelui curții de apel din a cărei circumscripție face parte instanța respectivă. Astfel, nu mai există un număr maxim de dosare/judecător, considerându-se că „deficitul de personal” s-a ameliorat.
Cu toate acestea, numărul judecătorilor de la instanțele din tară este insuficient, arată datele statistice.
O fostă judecătoare, Ioana Achim, susține că munca unui judecător nu poate fi evaluată doar în baza numărului de dosare pe care îl soluționează, deși această măsură s-a dovedit a fi utilă pentru soluționarea dosarelor într-un termen rezonabil.
„Am prins normarea muncii în activitatea mea, pe vremea când ministru al Justiției era Valeriu Stoica. Normarea muncii era stimulată financiar, cu un spor de 3% din salariul de bază din câte îmi amintesc și nu era criza asta ca acum, să fie judecători sancționați pentru că nu își motivează deciziile. Totuși, calitatea ar trebui să primeze. Numărul hotărârilor care rămân definitive”, a precizat pentru Ziare.com fosta judecătoare Ioana Achim.