Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 5 februarie 2025, decretul de eliberare din funcție, prin pensionare, a mai multor magistrați.
Printre aceștia se află și magistratul Florin Cotoi, judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Botoșani.
După o activitate în magistratură de peste un sfert de secol, judecătorul Florin Cotoi s-a remarcat printr-un simț bine încadrat în spiritul legii, dar și printr-o atitudine demnă în fața derapajelor de tot soiul, fie ele în sistemul justițiar, fie în viața comunitară.
A găsit în meseria de judecător satisfacția muncii, manifestându-și deopotrivă recunoștința față de cei de la care a învățat, ”călindu-se” profesional alături de magistrați cu experiență din zona justiției botoșănene.
Într-un interviu acordat redacției Știri.Botoșani.Ro în urmă cu câțiva ani - în cadrul campaniei Oameni și Meserii, judecătorul Florin Cotoi recunoștea că, ”emoţional”, ”dosarele din Penal creează un şoc continuu. Grovăziile pe care le vedem în dosar... nu că ajungem în faza în care le visăm noaptea, ci le vedem ziua, cu ochii deschişi".
Cine a văzut un dosar de urmărire penală ştie că, pe lângă declaraţiile martorilor, ale suspecţilor, există şi planşe foto şi pentru ca un judecător să aibă imaginea completă a faptei trebuie să parcurgă şi acele planşe foto.
Judecătorul Florin Cotoi amintea, în acel context, de unul dintre cazurile cele mai dificile, mai ales sub apsectul emoției puternice. Este vorba despre cazul lui Marian, un copil de doi ani din Hănești,răpit și ucis de un criminal cu sâbge rece.
"…cu copilaşul de doi ani care a fost omorât de Ioan Lazăr. Eu l-am judecat. La vremea respectivă, copilul meu era mic, de aceeaşi vârstă, doi- trei ani. Şocul pe care îl ai parcurgând un astfel de dosar şi audiind martori, rude ale copilaşului decedat, este înfiorător. Să parcurgi un astfel de dosar şi în acelaşi timp să-ţi păstrezi calmul... Soluţia pe care o dai trebuie să se bazeze inclusiv pe piesele din dosar. În cazuri din astea nu ştiu dacă putem noi stabili ce a avut în cap suspectul, ce-a gândit, ci dacă a avut discernământ şi cum a fost săvârşită fapta, în amănunte- de la ce a pornit, relaţia lui cu mama copilului şi ce a dus la săvârşirea faptei. Pare-se că a fost un moment de rătăcire, doar aşa putem să caracterizăm, pentru că să comiţi o asemenea faptă nu presupune vreo logică, vreo pregătire, nu poţi să explici. Partea rea a fost aici să te detaşezi de ceea ce ai văzut în dosar şi să dai soluţia după criteriile stabilite de Codul Penal, în vigoare la acea dată. A fost oarecum un prag acel dosar- dacă am reuşit atunci să nu pun la suflet şi să dau o soluţie cu mintea limpede, am reuşit şi ulterior, în cazurile care au urmat, pentru că am avut şi alte cazuri asemănătoare", a mărturisit judecătorul Florin Cotoi, care admitea totodată că a dus o luptă cu sine însuşi, mai ales că acasă îşi vedea propriul copil.
"Şi acum văd acele planşe foto, mai ales că am o memorie vizuală foarte bună, dar am trecut peste, altfel ar fi însemnat să judec pe omul ăla nu ca judecator, ci ca opinia publică, adică să fac răzbunare".
Ion Lazăr a fost condamnat de Tribunalul Botoșani la 30 de ani de închisoare.
A contestat sentința la Curtea de Apel Suceava și a reușit să obțină reducerea pedepsei la 25 de ani de închisoare prin înlăturarea unui spor de pedeapsă. Până în prezent a executat 18 ani…