Județul Botoșani este cel mai afectat județ din România, înregistrându-se 57,4% posturi vacante la judecătoriile din acest județ.
Deși schema cuprinde un număr de 35 de locuri de judecători, la Botoșani sunt ocupate doar 14, iar dintre aceștia doi sunt delegați de la alte instanțe. Această criză se resimte profund în volumul dosarelor pe care judecătorii trebuie să le soluționeze.
„Dacă schema este de 35 de locuri de judecători, la momentul de față noi avem 14 judecători în activitate, dintre care doi sunt delegați de la alte instanțe. Numărul de dosare a fost în creștere în 2023, fiecare dintre colegi având de soluționat în medie 4,60 dosare în fiecare zi din cele 365 ale anului 2023. Fiecare dintre colegii noștri a reușit să soluționeze în medie un număr de 929 de dosare”, a declarat pentru Antena3 Iași judecătorul Adrian Murariu.
Mai mult decât atât, Adrian Murariu atrage atenția asupra faptului că din această cauză termenul de soluționare va crește.
„Din păcate, această creștere a numărului de dosare și numărul mic de judecători va conduce, așa cum am spus și cu alte ocazii, la o creștere a perioadei de soluționare a cauzelor. Deja la momentul de față ședințele sunt pline până în luna iunie, urmând a deschide planificările și pentru cealaltă jumătate a anului 2024”, a adăugat Adrian Murariu, președintele Judecătoriei din Botoșani.
În plus, președintele Judecătoriei din Botoșani mai spune că instanțele botoșănene nu ar fi făcut performanță dacă personalul nu ar fi făcut sacrificii în acest sens.
„Majoritatea colegilor sunt prezenți în weekend pentru a lucra, altfel nu reușeam să facem performanță la Judecătoria Botoșani fără sacrifiul personal al colegilor”, a conchis Adrian Murariu.