Interceptări în cazul șpăgii de la vamă, polițistul botoșănean încasa mita la toaletă!

DNA a reuşit să afle care era cuantumul şpăgilor cerute de poliţiştii de la Vama Sculeni conducătorilor auto care aduceau marfă din Republica Moldova.

Interceptări în cazul șpăgii de la vamă, polițistul botoșănean încasa mita la toaletă!

   Foto: reporteris.ro

Botoșăneanul Cristian Mancaş a fost reținut pentru 24 de ore, DNA aratând că acesta, în calitate de şef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins şi primit de la o parte dintre subordonaţii săi sume de bani, necuantificate până în prezent, pentru a „închide ochii” la „mercurialul” sumelor de bani percepute cu titlu de mită de către poliţiştii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei menţionat.

Cu ajutorul unui colaborator, DNA a reuşit să afle care era cuantumul şpăgilor cerute de poliţiştii de la Vama Sculeni conducătorilor auto care aduceau marfă din Republica Moldova.

Din documentele depuse în instanţă reiese că poliţiştii de la Vama Sculeni aveau un tarif fix pentru şoferii care nu doreau să le fie controlate maşinile cu marfă din R. Moldova. Pentru un autocar în care oamenii transportau colete se percepeau 600-700 de euro.

Pe data de 7 iulie 2023, în jurul orei 14.15, s-a prezentat la controlul de frontieră un şofer care conducea un autocar înmatriculat în Republica Moldova, care i-a dat colaboratorului DNA suma de 150 euro, pentru a nu-i fi controlată maşina.

„Ulterior, în jurul orei 16.00, în timp ce colaboratorul (...) s-a deplasat pe una dintre pistele de trecere a frontierei către o clădire amplasată în punctul de trecere a purtat o discuţie cu suspectul Mancaş Cristian, de unde rezultă că acesta din urmă i-a relatat care sunt sumele de bani percepute la diverse puncte de trecere a frontierei în funcţie de vehiculele care se află în tranzit şi care provin din Republica Moldova. În cadrul acestor discuţii, colaboratorul şi-a manifestat uimirea cu privire la suma de 500 de euro de autocar, iar suspectul Mancaş Cristian a continuat să îi relateze că autocarele care au colete plătesc sume cuprinse între 600-700 de euro, iar bus-urile 2-300 de euro”, spun anchetatorii, potrivit Agerpres.

Banii se împărţeau la toaletă

Tot în documentele depuse în instanţă se arată că sumele de bani strânse de la şoferi erau împărţite între poliţişti la toaletă.

„La data de 27.07.2023, în jurul orei 18.45, după ce a purtat cu Mancaş Cristian o discuţie despre situaţia unei minore care nu îndeplinea condiţiile legale pentru a părăsi teritoriul României şi în timp ce se afla în interiorul clădirii situate în faţa cabinei de control a documentelor din punctul de trecere a frontierei Sculeni, colaboratorul cu altă identitate decât cea reală Pascal Lavinia i-a precizat inculpatului Mancaş Cristian că urmează să plece în 10 minute, iar toate sumele de bani pe care le-a adunat se află asupra sa.

PASCAL LAVINIA: Cum ştii! Vezi că eu în 10 minute plec!

PASCAL LAVINIA: Ce am, eu am închis la pâine!

PASCAL LAVINIA: Cu ce? Nu am, îs la mine toţi! Hai încoace! (intră împreună într-o toaletă din incinta clădirii).

În aceste împrejurări, colaboratorul l-a invitat pe inculpatul Mancaş Cristian într-un grup sanitar amplasat în interiorul clădirii situate în faţa cabinei de control a documentelor din punctul de trecere a frontierei Sculeni, pentru a împărţi suma de bani pe care a adunat-o în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu. Colaboratorul a scos suma de bani, a aranjat-o şi a început să îi numere în faţa inculpatului Mancaş Cristian, spre satisfacţia acestuia. În cele din urmă, colaboratorul a numărat suma de 980 de euro pe care au hotărât să o împartă în mod egal, revenindu-le câte 490 de euro pentru fiecare.

PASCAL LAVINIA: Îi pun aici, 4,5,6,7,8,9,98! (numără mai multe bancnote);

MANCAŞ CRISTIAN: 98. Asta-i treaba! (râde)

PASCAL LAVINIA: Împărţit la doi? 45

MANCAŞ CRISTIAN: 45!

PASCAL LAVINIA: Şi cu 40, 490 ar veni.

MANCAŞ CRISTIAN: Da!

Suspectul Mancaş Cristian a luat de la colaborator suma de a de 500 de euro şi a pus-o în buzunarul stâng de la uniforma de serviciu tip cămaşă”, precizează anchetatorii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
278

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
326

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
263

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...