Instanța botoșăneană a eliberat un fost primar, condamnat la trei ani de detenție, la nici zece luni de executare a pedepsei

Instanța botoșăneană a eliberat un fost primar, condamnat la trei ani de detenție, la nici zece luni de executare a pedepsei

Tribunalul din Botoşani a decis, marţi, eliberarea condiţionată a unui fost primar din județul Suceava, custodiat în Penitenciarul din municipiu. El fusese condamnat la trei ani de închisoare pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false.

Instanţa a admis contestaţia formulată de către Săvel Botezatu, fost edil-șef al comunei sucevene Udești, față de o sentinţă emisă în luna octombrie a anului 2020 a Judecătoriei din Botoşani, pronunțând definitiv punerea în libertate condiţionată a acestuia.

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe bărbat, în vârstă de 60 de ani, pe 23 martie 2020, el fiind încarcerat în Botoșani la aceeași dată. Practic, eliberarea survine la mai puțin de zece luni de detenție.

Săvel Botezatu, fostul primar de la Udeşti şi casiera primăriei din localitate, Marinela Borza, au fost reţinuţi la sfârşitul anului 2014 de procurorii anticorupţie. A fost acuzat de influenţarea declaraţiilor, şantaj şi tentativă la comiterea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

El a mai fost judecat pentru „prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor” şi complicitate la comiterea infracţiunii de „prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”.

Totodată, conform publicației Obiectiv de Suceava, primarul ar fi sprijinit-o pe Marilena Borza să obţină nejustificat de la APIA Suceava, în campania 2013 şi în numele ACAUP Oadici Udeşti, suma de 416.782 de lei provenită din fonduri europene, prin depunerea de documente fictive, sumă ce a ajuns, sub forma redevenţe, în contul Primăriei Udeşti a cărui ordonator de credite era inculpatul.

 

Spune-ne opinia ta