Fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte dă în judecată Înalta Curte, deoarece consideră că a fost nedreptățită!

Considerând că sunt necesare noi precizări din partea judecătoarei Lăcrămioara Axinte, instanÈ›a din BotoÈ™ani a amânat judecata pentru 26 iunie.

 

Lăcrămioara Axinte, fostă judecătoare È™i vicepreÈ™edintă a Tribunalului BotoÈ™ani, a dat în judecată Înalta Curte de CasaÈ›ie È™i JustiÈ›ie (ÎCCJ), prin care solicită recalcularea pensiei sale de serviciu, însoÈ›ită de plata unei dobânzi penalizatoare. DiferenÈ›a invocată: aproximativ 1.000 de lei lunar. Fostul magistrat Lăcrămioara Axinte ar beneficia de o pensie de serviciu care reprezintă 80% din suma 36.507 de lei, transmite hotnews.ro.

Lăcrămioara Axinte a dat în judecată Înalta Curte de CasaÈ›ie È™i JustiÈ›ie (ÎCCJ), deoarece consideră că ar fi fost nedreptățită în ceea ce priveÈ™te calculul pensiei.

Fosta magistrată susÈ›ine însă că, în perioada respectivă, în calitate de vicepreÈ™edinte al tribunalului, venitul său real ar fi fost 37.650 lei.

Pe rolul CurÈ›ii de Apel Suceava, figurează trei solicitări, depuse de fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte: anularea adeverinÈ›ei pentru revizuirea pensiei de serviciu eliberată de ICCJ în martie 2024, obligarea ICCJ de a emite o nouă adeverință, respectiv obligarea ICCJ la plata dobânzii penalizatoare până când „va primi pensia corect”.

Potrivit Lăcrămioarei Axinte, la data de 3 iunie 2022 îndeplinea funcÈ›ia de vicepreÈ™edintă a Tribunalului BotoÈ™ani È™i a depus la Casa de Pensii o cerere de pensionare, însă eliberarea efectivă din activitate a avut loc după mai bine de o lună.

Judecătoarea argumentează că diferența a apărut din cauza unei erori de interpretare privind data exactă a ieșirii sale din funcție. Deși cererea de pensionare a fost depusă pe 3 iunie 2022, decretul prezidențial de eliberare din funcție a fost semnat abia pe 21 iulie, la șapte zile după ce mandatul de vicepreședinte i-a expirat.

Lăcrămioara Axinte a solicitat revizuirea pensiei, invocând legea care prevedea că pensia de serviciu este de 80% „din baza de calcul reprezentată de indemnizaÅ£ia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, ÅŸi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”.

„La data de 15.12.2023, sub nr. 2848, Înalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie a emis o adeverinţă pentru revizuirea pensiei sale de serviciu, potrivit Ordinului ICCJ nr. 3159/I/26.10.2023, în care a fost trecută o indemnizaÅ£ie de încadrare brută ÅŸi sporurile din ultima lună de activitate de 36.507 lei, deÅŸi îndemnizaÅ£ia brută cu sporurile aferente funcÅ£iei de vicepreÅŸedinte în acest Ordin al ÎCCJ este de 37.650 lei”, a arătat judecătoarea Lăcrămioara Axinte în acÈ›iunea depusă la Curtea de Apel Suceava.

Judecătoarea Axinte susÈ›ine că venitul indicat de Curtea Supremă în adeverinÈ›a de revizuire a pensiei nu a fost cel aferent funcÈ›iei de vicepreÈ™edinte, ci de judecător.

„Modul de calcul al pensiei este un element definitiv dobândit ÅŸi consolidat, iar prestaÅ£iile viitoare sunt realizate pe baza criteriilor avute în vedere la momentul emiterii deciziei. De altfel, persoana, în măsura în care optează pentru pensionare, o face în considerarea condiÅ£iilor existente ÅŸi stabilite prin lege la acel moment. Ca atare, drepturile legal câÅŸtigate anterior din actul pensionării nu pot fi afectate, astfel că o nouă actualizare a pensiei de serviciu nu poate fi aplicată cu efecte retroactive unei situaÅ£ie juridice definitiv consolidate astfel cum rezultă din actul pensionării”, a argumentat judecătoarea Axinte în acÈ›iunea depusă în instanță.

În întâmpinarea depusă la Curtea de Apel Suceava, instanÈ›a supremă a solicitat respingerea acÈ›iunii, motivând că pensia de serviciu se calculează raportat la cuantumul sumelor încasate în ultima lună înaintea semnării decretului prezidenÈ›ial de eliberare din funcÈ›ie, conform gândul.ro.

Procesul, amânat de Tribunalul din BotoÈ™ani pentru luna iunie

Întrucât adeverinÈ›a emisă fostului magistrat pentru stabilirea drepturilor la pensiile de serviciu nu poate fi asimilată unui act administrativ cu caracter individual, Curtea de Apel Suceava È™i-a declinat competenÈ›a È™i a trimis dosarul la Tribunalul BotoÈ™ani la un complet specializat în litigii de muncă ÅŸi asigurări sociale.

Considerând că sunt necesare noi precizări din partea judecătoarei Lăcrămioara Axinte, marÈ›i, instanÈ›a din BotoÈ™ani a amânat judecata pentru 26 iunie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prezența la vot, în Diaspora – A fost depășit numărul de voturi din 22 noiembrie 2024!

Friday, 2 May 2025

Votul în străinătate pentru alegerea PreÅŸedintelui României a început odată cu deschiderea secÅ£iei de votare din Auckland, Noua Zeelandă. Votul în străinătate se desfă...

Trei profesori de la o școală din Botoșani, participanți la un curs de formare în Praga! (Foto)

Friday, 2 May 2025

În perioada 28 aprilie -2 mai 2025,în cadrul Acreditarii Erasmus + cu Nr finanÈ›are: 2024-1-RO01-KA121-SCH-000210984, trei cadre didactice de la Școala Gimnazială Nr.1AlbeÈ™ti au partici...

Alegerile prezidențiale 2025 în Diaspora - Zeci de mii de români au votat deja. Topul țărilor după prezența la urne!

Friday, 2 May 2025

Românii din străinătate au început să voteze pentru alegerile prezidenÈ›iale 2025, scrutin care va determina cine va fi cel de-al cincilea preÈ™edinte al României de după RevoluÈ...