Florin Țurcanu, fostul președinte al CJ Botoșani, condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare

Florin Țurcanu, fostul președinte al CJ Botoșani, condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare

Fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, Florin Țurcanu, a fost condamnat definitiv de magistrați la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare.

Faptele au fost comise în perioada iunie 2013 - septembrie 2014. Pedeapsa pronunțată de Curtea de Apel Suceava este definitivă și nu mai poate fi contestată, iar Florin Țurcanu trebuie să execute condamnarea în regim de detenție. Dosarul a fost instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, care au explicat și motivele pentru care s-a dispus trimiterea în judecată.

„În calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani, inculpatul Țurcanu Florin a pretins și primit de la administratorul mai multor firme din Botoșani sume de bani și alte foloase materiale în cuantum de 272.906,16 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcție și amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea inculpatului Anușca Aristomel (socrul lui Țurcanu Florin), situat în municipiul Botoșani, la care se adaugă și cheltuieli privind achiziționarea unor aparate și bunuri de uz casnic. Acesta din urmă, de altfel, l-a și ajutat pe ginerele său Țurcanu Florin, în sensul că a intermediat primirea banilor și a foloaselor necuvenite. În schimbul acestor foloase, Țurcanu Florin i-a promis omului de afaceri că își va folosi influența dată de ascendentul funcției pe care o deține, pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și din cadrul a două primării de comună de pe raza aceluiași județ, Dângeni și Avrămeni, astfel încât să fie atribuite, prin încredințare directă, 3 (trei) contracte de lucrări și furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, firmelor administrate de omul de afaceri, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

De asemenea, inculpatul a pretins că are influență și că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani, cu atribuții în materia achizițiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru câștigarea unor licitații publice privind contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local”, au arătat procurorii DNA, potrivit monitoruldesuceava.ro.

Dacă Florin Țurcanu a primit condamnare cu executare, socrul său a fost achitat. Mai trebuie spus că Florin Țurcanu a fost condamnat doar pentru spălare de bani, faptă care se prescria la începutul anului viitor.

Pentru infracțiunea de trafic de influență prescripția a intervenit în luna noiembrie a acestui an. Dosarul a fost trimis în instanță încă din aprilie 2016, iar la prima instanță Florin Țurcanu primise o condamnare de 4 ani și 3 luni, sensibil mai mare decât cea finală de acum de 2 ani și 6 luni.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Românii condamnați pentru trafic de droguri vor fi înscriși într-un registru național. Alina Gorghiu, ministrul justiției:”Considerăm că astfel de persoane trebuie monitorizate mai atent de statul român.”

Luni, 4 Martie 2024
51

Parlamentul a votat marți înființarea registrului național al traficanților de droguri. Vor­bim despre o bază de date administrată de poliție care va conține numele tuturor româ...

Peste 400 de locuri de muncă vacante la AJOFM Botoșani

Luni, 4 Martie 2024
382

Ofertă generoasă de locuri de muncă în Botoșani, la începutul lunii martie 2024: 427 de locuri de muncă sunt puse la dispoziția botoșănenilor interesați.Pentru absolvenții de...

Dispozitive de măsurare a vitezei, amplasate în locuri vizibile, semafoare în zone cu risc de acidente: propuneri de modificare a legislației rutiere

Luni, 4 Martie 2024
127

Senatul a adoptat tacit, luni, 4 martie 2024, o propunere legislativă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care amplasarea radarelor pentru măsurarea vitez...