Florin Țurcanu, fostul președinte al CJ Botoșani, condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare

Florin Țurcanu, fostul președinte al CJ Botoșani, condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare

Fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, Florin Țurcanu, a fost condamnat definitiv de magistrați la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare.

Faptele au fost comise în perioada iunie 2013 - septembrie 2014. Pedeapsa pronunțată de Curtea de Apel Suceava este definitivă și nu mai poate fi contestată, iar Florin Țurcanu trebuie să execute condamnarea în regim de detenție. Dosarul a fost instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, care au explicat și motivele pentru care s-a dispus trimiterea în judecată.

„În calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani, inculpatul Țurcanu Florin a pretins și primit de la administratorul mai multor firme din Botoșani sume de bani și alte foloase materiale în cuantum de 272.906,16 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcție și amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea inculpatului Anușca Aristomel (socrul lui Țurcanu Florin), situat în municipiul Botoșani, la care se adaugă și cheltuieli privind achiziționarea unor aparate și bunuri de uz casnic. Acesta din urmă, de altfel, l-a și ajutat pe ginerele său Țurcanu Florin, în sensul că a intermediat primirea banilor și a foloaselor necuvenite. În schimbul acestor foloase, Țurcanu Florin i-a promis omului de afaceri că își va folosi influența dată de ascendentul funcției pe care o deține, pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și din cadrul a două primării de comună de pe raza aceluiași județ, Dângeni și Avrămeni, astfel încât să fie atribuite, prin încredințare directă, 3 (trei) contracte de lucrări și furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, firmelor administrate de omul de afaceri, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

De asemenea, inculpatul a pretins că are influență și că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani, cu atribuții în materia achizițiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru câștigarea unor licitații publice privind contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local”, au arătat procurorii DNA, potrivit monitoruldesuceava.ro.

Dacă Florin Țurcanu a primit condamnare cu executare, socrul său a fost achitat. Mai trebuie spus că Florin Țurcanu a fost condamnat doar pentru spălare de bani, faptă care se prescria la începutul anului viitor.

Pentru infracțiunea de trafic de influență prescripția a intervenit în luna noiembrie a acestui an. Dosarul a fost trimis în instanță încă din aprilie 2016, iar la prima instanță Florin Țurcanu primise o condamnare de 4 ani și 3 luni, sensibil mai mare decât cea finală de acum de 2 ani și 6 luni.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
250

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
306

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
437

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...