Facebook, obligat să dezvăluie proprietarul unui cont. Sentință dată de o instanță din România

Facebook, obligat să dezvăluie proprietarul unui cont. Sentință dată de o instanță din România

Gigantul Facebook a fost obligat de un judecător român să divulge datele personale ale unei persoane care a creat un cont, de unde sunt proferate injurii în spațiu public.

În dosarul care s-a aflat pe rolul Judecătoriei Ploiești, doi prahoveni, soț și soție, ambii persoane publice, au cerut instanței să oblige Facebook să le spună identitatea unei persoane care postează injurii, anonim, din spatele unei pagini.

Este vorba despre soții Simona David și Eugen David,  primar al localității Florești, Prahova. Cei doi au deschis un proces prin care solicitau ca Facebook să le divulge numele persoanei care îi tot înjură, pentru a putea deschide un proces oficial pentru lezarea imaginii publice și proferarea de insulte.

Prin cererea de chemare în judecată, soții David au cerut instanței ca Facebook să le achite suma de 10.000 de lei, daune morale, precum și obligarea la publicarea sentinței. În cele din urmă, judecătorul a admis doar ca Facebook să le comunice soților David, numele persoanei care a creat pagina de pe care sunt proferate injuriile.

Proces cu Facebook prezent în instanță

La citația emisă de Judecătoria Ploiești, pe numele Facebook Irlanda a formulat o apărare pertinentă care a fost luată în seamă de instanța de judecată. Astfel, cei de la Facebook Irlanda au comunicat faptul că potrivit jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului, politicienii se expun de bună voie unor anumite critici sau exagerări fie din partea mass media, fie din partea alegătorilor.

Mai mult, Facebook Irlanda mai spune că soții David nu au solicitat niciodată eliminarea postărilor pe care le consideră denigratoare. Mai mult, ei nu au apelat la funcția existentă pe fiecare pagină sau cont de Facebook, de a reclama conținutul considerat denigrator.

Admite în parte cererea

Judecătorul Raluca Mihăilă a considerat că cei de la Facebook nu se pot face vinovați de conținutul mesajelor denigratoare, lansate de o persoană necunoscută. Mai mult, mai spune judecătorul, Facebook a luat toate măsurile de protejare a imaginii celor doi, inclusiv prin ștergerea automată a unor mesaje care încălcau standardul comunității.

În cele din urmă, magistratul a decis că, totuși, Facebook trebuie să le pună la dispoziția celor doi soți, numele persoanei care a construi pagina.

„Admite in parte cererea si in consecinta. Obliga parata sa transmita reclamantilor Informatiile de Baza despre Abonat (BSI) pentru contul Floresti Prahova”, se arată în sentință.

 

Spune-ne opinia ta