Compania Elsaco Electronic SRL și fosta conducere a Modern Calor SA au fost achitate în dosarul deschis de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial din Suceava privind fapte de abuz în serviciu în scopul obținerii de foloase. Tribunalul din Botoșani i-a găsit nevinovați pe toți cei opt inculpați trimiși în judecată de DNA în 2018.
Anchetatorii au reținut că, în vara anului 2013, între societatea de termoficare din Botoșani și o asociere de firme al cărei lider era SC Elsaco Electronic SRL, a fost încheiat un contract de mentenanță a unor module de cogenerare, cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice și la un preț supraevaluat. Documentul respectiv a fost semnat Florin Sandu, pe atunci director general al Modern Calor.
„Întrucât asocierea reprezentată de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilitățile tehnice de a presta acest gen de servicii, aceasta a subcontractat serviciile de mentenanță respective la un preț mai mic față de cel care urma să îi fie plătit de către beneficiarul final SC Modern Calor SA. Societatea care în realitate a efectuat serviciile de mentenanță (subcontractantul) era aceeași care furnizase modulele de cogenerare și care era autorizată de producătorul modulelor să presteze activități de service pe teritoriul României”, au arătat procurorii DNA în 2018.
Potrivit acestora, SC Elsaco Electronic SRL a emis trei facturi fiscale aferente serviciilor de mentenanță prestate în perioada 16 noiembrie 2012 – 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.525 lei fără TVA, care au fost acceptate la plată, deși serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate, existând o discrepanță evidentă între perioada prestării serviciilor facturate și data intrării în vigoare a contractului.
Prejudiciu de peste 3 milioane de lei reclamat de DNA
DNA a trimis în judecată întreaga conducere a Modern Calor, sub acuzația de abuz în serviciu cu obținere de foloase: directorul general Florin Sandu, directorul economic Denisia Agapie și directorul tehnic Ion Diaconu. Fostul șef al serviciului financiar, Claudiu Ursache, și fostul șef al atelierului de exploatare și furnizare, Cristian Puflea, au fost acuzați de complicitate la comiterea infracțiunii în cauză, întrucât ar fi acordat viza de control și ar fi confirmat realitatea serviciilor prestate. Aceeași culpă le-a fost imputată unor angajați ai Elsaco Electronic.
Procurorii au susținut că demersurile inculpaților au cauzat un prejudiciu de aproximativ 3,3 milioane de lei, sumă cu care SC Modern Calor SA s-a constituit parte civilă în proces.
Toți inculpații au fost achitați
La 5 ani de la deschiderea dosarului întocmit de DNA Suceava, Tribunalul din Botoșani a decis achitarea tuturor inculpaților, motivând că faptele reținute în sarcina acestora nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală. Expertiza financiară elaborată în timpul procesului a demontat acuzațiile procurorilor.
„Ne bucurăm că adevărul a câștigat în acest caz, deși prejudiciile aduse imaginii noastre, precum și tensiunea creată atât de mult timp în cadrul companiei sunt elemente greu de cuantificat și de reparat”, a transmis Valeriu Iftime, administratorul Elsaco Electronic, într-un comunicat de presă.
Decizia instanței nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.