Potrivit unui comunicat, cele două persoane sunt acuzate de săvârșirea infracțiunilor de distrugere din culpă, ”care a avut ca urmare un dezastru”, și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.
De asemenea, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
Citește și Incendiu la Terapia Intensivă a Spitalului din Piatra Neamț
Procurorul de caz spune că cele două persoane inculpate nu au luat măsurile necesare pentru îndepărtarea din salon sau stingerea lumânării tip candelă care ardea pe noptiera unui pacient aflat în agonie.
”Astfel, inculpatele au încălcat mai multe prevederi legale și infralegale ce au ca scop asigurarea securității și sănătății în muncă, siguranței la incendiu și bunelor practici în exercitarea actului medical.
Pe fondul neatenţiei şi al concentrației de oxigen peste limita maximă prevăzută în fișa cu date de securitate pentru oxigen (peste 23,5%) din salon, la contactul lumânării (sursă de foc deschis) cu îmbrăcămintea uneia dintre inculpate, halatul pe care aceasta îl purta s-a aprins și a izbucnit astfel un incendiu soldat cu decesul, prin intoxicație cu monoxid de carbon, arsuri și insuficiență cardio respiratorie acută, a 9 dintre pacienții internați (în saloanele 240 și 242), vătămarea corporală a unui medic și a celor două asistente medicale.
O altă consecință a constat în degradarea salonului nr. 240, a spațiilor din componența acestuia și distrugerea/degradarea mai multor lucrări, instalații, echipamente și componente ale acestora.” - se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Csație și Justiție.
În rechizitoriu, procurorul a reținut că inculpatele nu au respectat obligațiile și măsurile specifice de securitate și sănătate în muncă aplicabile domeniului în care își desfășurau activitatea și au tolerat existența timp de aproximativ 2 ore și nu au procedat la stingerea ori îndepărtarea din salon a unei lumânări tip candelă care ardea pe noptiera unui pacient.
Cât despre acuzațiile la adresa Spitalului Județean de Urgență Neamț, din rechizitoriu reiese că, în perioada 31 martie 2020 - 14 noiembrie 2020, ”prin conduitele culpabile ale factorilor decizionali ale căror acțiuni sau inacțiuni pot angaja răspunderea penală a persoanei juridice, aceasta a încălcat mai multe prevederi legale și infralegale ce au ca scop asigurarea securității și sănătății în muncă, siguranței la incendiu și bunelor practici în exercitarea actului medical”.
Pagubele materiale cauzate prin comiterea faptelor au fost evaluate la suma totală de 2.576.674,45 lei.
Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Piatra Neamț.